Enormt kuppeltak gjør takavvanning til en oppgave ut over det vanlige

En oppgave utenom det vanlige

Om prosjektet

I legemiddelfirmaet Ferring sin nye bygning i Scanport ved Kastrup havn i Danmark er dimensjonene litt utenom det vanlige. 24.000 kvadratmeter med kontorer og laboratorier i en trekantet bygning med atrium og kuppeltak.

Løsninger for takdrenering på takets enorme buede kuppel og takoverheng på alle tre sider har krevd et tett samarbeid mellom produsenten av takavløpssystemet og installatøren.

Produsenten av takdreneringssystemet for Ferring-taket er Geberit, som også leverer forsynings- og avløpsrør for hele konstruksjonen. Dtek har totalentreprise for konstruksjonens rørleggerinstallasjoner - og dermed også for installasjon av det spesielle takavløpsanlegget, som består av 18 brønner.

Vind og vær krever spesielle beregninger
På et flatt tak er det vanligvis ganske greit å installere takavløp som Geberits Pluvia-system, der vannet suges ned i smale rør på grunn av løsningens spesielle undertrykksystem. Men taket på nye Ferringdomicil er alt annet enn et vanlig, flatt tak. I tillegg til å være designet som en enorm glasskuppel, ligger farmasøytisk selskapets nye hovedkvarter også ved siden av Øresund. Dette betyr at det nye takavløpssystemet også må tilpasses vind og vær.

- Det har krevd mange beregninger fra vår tekniske avdeling for å finne riktig plassering og konstruksjon for installasjon av avløpssystemet. Det må tas hensyn til nøyaktig hvordan regnvannet sildrer ned fra kuppelen til selve taket for å sikre at takvanningen vil fungere optimalt, sier Thomas Baeré, kundesjef i Geberit, som råder entreprenøren Dtek om bruk av Geberits produkter.

Ikke en oppgave for standardavløp
I tillegg til de mange spesielle beregningene, viste det seg at taket også trengte spesielle taksluk.

- Siden det allerede var limt duk på taket, hadde vi ikke muligheten til å bruke et standardsluk. Her var vi i tett dialog med Geberit, som bestilte to forskjellige typer sluk hjem fra Tyskland, slik at vi kunne finne den rette løsningen, forklarer Morten Nalepa, prosjektleder i Dtek.
Valget av sluk endte med å falle på Geberit Pluvia-taksluk med membran og takfolier. Installasjonen av slukene i den ytre takrennen til bygningen er nettopp fullført, og installasjonen av takdreneringen i takrennen rundt selve glasskuppelen er i ferd med å begynne. I tillegg til kontrakten for takdrenering, leverer Geberit også alle forsynings- og avløpsrør til konstruksjonen.

Byggingen forventes å være ferdig innen utgangen av 2021.

Prosjektinformasjon

Bygning: Ferring hovedkontor

Sted: Katrup Havn

Ferdigstillelse: 2021

Entreprenør: Dtek