Geberit i den tyrkiske havbrisenKorrosjonssikker i yachter

Skipsbyggingsvirksomheten blomstrer i Tyrkia. Geberit Mapress CuNiFe-rørsystemer gjør det godt her - takket være deres høye korrosjonsbestandighet og effektive håndtering. Men Geberit scorer også poeng innen skipsbygging på andre måter.

Skipsbyggingsbransjen i Tyrkia opplever økende etterspørsel (© ADA Yachting)

Tyrkia er omgitt av fire hav. Marmarahavet, Egeerhavet, Svartehavet og Middelhavet - Tyrkia er et skipsfartsland. Etter pandemien har etterspørselen etter skip produsert i Tyrkia til og med økt. Onur Tekin, administrerende direktør ved ADA Yachting-verftet i den tyrkiske havnebyen Bodrum, sier at ordrebøkene er velfylte. “Markedet blomstrer.“

Også det lokale salgsselskapet til Geberit merker den økende etterspørselen, noe administrerende direktør Ufuk Algier bekrefter. “Vi ønsker derfor å fokusere enda sterkere på skipsbygging - og drive kompetanseoverføringen videre.

Når folk snakker om skipsbygging hos Geberit, tenker de spesielt på Mapress CuNiFe-rørsystemet. Legeringen av kobber, nikkel og jern er svært motstandsdyktig mot korrosjon i saltvann - og er derfor uunnværlig i skipsbygging. På grunn av de høye materialkostnadene brukes den imidlertid vanligvis bare der det virkelig strømmer sjøvann gjennom rørene. Dette er tilfellet for brannslukkingssystemer om bord, samt for avløpssystemer i tilfelle en lekkasje.

CuNiFe, rustfritt stål og PE

Geberit Mapress CuNiFe

Su Marine-verftet i Istanbul har jobbet med Mapress CuNiFe i mange år. Timothy Grünberg, medadministrerende direktør ved verftet, peker på en stabel med CuNiFe-rør på lageret og sier: “Dette er som gull for oss.“ Men verftet bruker også rør i rustfritt stål fra Mapress - for eksempel til drivstofftilførselen. “PE-rør brukes også i skipets avløpssystem“, sier han.

Onur Tekin fra yachtverftet ADA bruker dusjavløp fra Geberit. “Den S-formede vannlåsen deres er spesielt effektiv.“ Konvensjonelle vannlåser tømmes når bølgene kommer inn, noe som fører til ubehagelig lukt. “Med dem fra Geberit forblir luktfellen intakt selv om båten gynger.“

Kvalitet teller

Rommet på båten (© ADA Yachting)

Kvalitet er spesielt viktig i yachtbransjen“, sier Timothy Grünberg. Tyrkia har tatt igjen de europeiske markedene på dette området.

Men i takt med at ordretilgangen øker, blir det stadig færre ansatte. Dette fører til høyere lønnskostnader. For å holde prisene stabile er det desto viktigere med effektiv prosessering. “Med Mapress' pressesystem er vi hele seks ganger raskere enn med et sveisesystem“, sier Onur Tekin. “Det lønner seg, til tross for høyere materialkostnader.“

Geberit-produkter som ble brukt i prosjektet

  • Geberit Mapress CuNiFe tilførselssystem
  • Geberit Mapress rustfritt stål tilførselssystem
  • Geberit HDPE avløpssystem
  • Geberit dusjavløp - CleanLine50