Det er der musikken spillesHouse Of Music Ungarn, Budapest (Ungarn)

“Musikkens Hus Ungarn“ i den historiske parken i den ungarske hovedstaden Budapest skapes harmoni mellom natur og kunst med letthet. Arkitekturen er en invitasjon til alle byboere til å gå inn og lytte.

En gigantisk sopp ser ut til å skyte opp av bakken i byparken i Budapest. Den vokser mellom og rundt trærne. Det er den japanske arkitekten Sou Fujimotos svar, støpt i arkitektur, på spørsmålet: Hva vil det si å bygge et nytt bygg i en historisk park?

Opplev innendørsparken

Den som går inn i det 9000 kvm store kulturhuset med konsertlokaler, museum, bibliotek samt tallrike verkstedrom vil ha en fot i Budapests 200 år gamle park, i alle fall i inngangspartiet. Sou Fujimoto ble inspirert av formen på lydbølger da han designet takkonstruksjonen. Samtidig er den lekende bølgende kalesjen perforert av rundt 100 kraterlignende fordypninger i forskjellige former og størrelser som parktrær vokser i. Takkonstruksjonen sørger for at bygget smelter harmonisk inn i omgivelsene.

Grensen mellom inne og ute visker ut i denne bygningen, men ikke bare vertikalt, men også horisontalt. Fasaden består av 94 varmeisolerte glasspaneler som er opptil 12 meter høye. Konsertgjengere er dermed alltid omgitt av natur, selv i den gjennomsiktige entreen.

Åpent for alle

Akkurat som parken fortsetter å vokse i bygningen, fortsetter kunsten til denne kulturinstitusjonen å ha effekt i parken. Dette sikres av friluftsscenene, som er beskyttet av taket, men åpne på alle sider. Kort sagt, på noen konserter sitter man rett og slett i parken.

Åpenheten mot naturen, til publikum, er programmet i dette kulturbygget. Med sin arkitektur demonstrerer «Musikkens Hus Ungarn» at kunst og kultur er en del av byen og dens hverdag, åpen og tilgjengelig for alle.

Utmerket design og bærekraft

Ikke rart, “Musikkens Hus Ungarn“ har tiltrukket seg oppmerksomheten til det internasjonale arkitektoniske og kulturelle fellesskapet. I 2019 ble det kåret til det beste offentlige arkitekturprosjektet i Europa under den prestisjetunge International Property Awards-konkurransen i London, og i 2020 vant det kategorien Best Use Of Music In Property Development ved American Music Cities Awards.

Det bærekraftige konseptet til denne bygningen vakte også oppmerksomhet. Det inkluderer ikke bare energieffektiv varme- og kjøleteknologi, men også maksimal utnyttelse av naturressursene dagslys og regnvann. Geberit bidro til effektiv deponering av avløpsvann med skylle- og avløpssystemene. I tillegg støttet Geberit den elegante interiørdesignen med Selnova Comfort og Smyle.

Fakta

Geberit Know-how

Geberit Know-how

Bildegalleri