En urban stuePasilan Konepaja, Helsinki, Finland

Det er en av Finlands mest kjente industribygninger og et Helsingfors landemerke: Produksjonshallene til Konepaja jernbanefabrikk har blitt forvandlet til en urban stue for befolkningen.

Konepaja jernbanefabrikk i sentrum av Helsinki ble grunnlagt i 1903 og er et kompleks av tre industribygninger, hvorav to er fredet. De finske statsjernbaner bygde person- og godsvogner her. Produksjonen ble gradvis avviklet fra 1990-tallet og utover. I 2018 kjøpte den tidligere amerikanske ambassadøren i Finland Bruce Oreck og hans forretningspartnere fabrikkbygningen, og la grunnlaget for ombyggingen til en kulturell møteplass for innbyggere i Helsingfors.

Variert tilbud

Tilbudet hos Konepaja er allerede ekstremt mangfoldig. De første leietakerne inkluderer det finske nasjonalteateret, et anlegg for den trendy sporten padeltennis, barer, klubber og et supermarked. Innen utgangen av dette året vil et lokalt mikrobryggeri, restauranter og kontorlokaler bli lagt til.

Krevende oppussing

En fabrikk ble til stue (© Kansallis Teatteri)

For å gjøre denne inspirerende «stuen» mulig, var det nødvendig med intensivt samarbeid mellom alle involverte parter. Spesielt i redesign av de verneverdige bygningene: forsamlingshuset og malerverkstedet.

Det var ikke tillatt å gjøre endringer i hallene, som var konstruert av rød murstein, steinsøyler og trestolper. Dette påvirket også dreneringen av takene. Her viste Pluvia takavløpssystemet fra Geberit seg å være den beste løsningen, da det kunne monteres med et minimum antall fester på de historiske veggene. Siden de horisontale rørledningene ikke krever stigning og bruker mindre dimensjoner enn vanlige avløpssystemer, var det også mulig å spare en del plass.

Endringen fortsetter

Tilbudet hos Konepaja er ekstremt mangfoldig. Barer, klubber, sports- og kulturarrangementer finner nok plass her (© Kansallis Teatteri)

Den videre utviklingen og ombyggingen av området er imidlertid ennå ikke fullført. I fjor begynte Helsingfors by, som eier av det omkringliggende landet, å utarbeide planer for et hotell, et kontor og et butikkbygg.

Det ble utlyst en designkonkurranse for dette formålet. Vinnerprosjektet inkluderer et høyhus – det kalles «Et tak for Helsinki».

Fakta

Geberit Know-how

Bildegalleri