En stor drøm oppfyllesMikrohus pioneer bygger med geberit

Kun 24 kvadratmeter – nok plass til at Marjolein Jonker kan bygge et hus i full størrelse. Den nederlandske eksperten for Mikrohus-bevegelsen har oppfylt sin egen drøm om et lite hjem i 2022. På badet er hun avhengig av kompakt Geberit-design.

Hvis noen vet hvordan man kan leve enkelt og komfortabelt på en liten plass, er det Marjolein Jonker. 47-åringen er ambassadør og frontkvinne i Mikrohus-bevegelsen i Nederland.

Mikrohus er fullverdige hus i liten skala med maksimalt 50 kvadratmeter bruksareal og minimalt økologisk fotavtrykk. Det er en klar filosofi bak dem: å leve et enkelt liv på en liten plass – vekk fra individualisme og forbrukerisme, mot fellesskap og minimalisme.

Spiren

Spiren er navnet på Marjolein Jonkers lille drømmebolig, som hun fikk bygget i 2022 på eiendommen sin i den nederlandske kommunen Olst-Wijhe. På bare 24 kvadratmeter, loftseng ikke medregnet, har den innfødte nederlenderen skapt et koselig hjem for seg selv.

Konseptet, designet av Woonpioniers og bygget av Blindwerkt, følger konsekvent ideen om bærekraftig livsstil: Det består av biobaserte materialer som tømmer, hamp og jute, er miljøvennlig, og i Marjolein Jonkers tilfelle helt selvforsynt med energi.

Marjolein Jonker (© Chiela van Meerwijk)
Mikrohus transport (© Chiela van Meerwijk)

Uavhengig av strømnettet

Et lite økologisk fotavtrykk er sentralt for Mikrohus. Når det gjelder Marjolein Jonkers Spire, er et av høydepunktene fasaden laget av et raskt voksende spesialtre. Takket være en platoniseringsprosess uten kjemiske tilsetningsstoffer har den såkalte “platowooden“ en levetid på 50 år. I tillegg brukes naturlig mindre bærekraftige og unge trær, som lagrer mer CO2 enn eldre trær. Dette beskytter bestanden av tropisk tre.

Huset får alt energibehov utelukkende fra solcellepanelene. Selv om den har tilknytning til vannforsyningen, er det meste av vannbehovet til toalett, vaskemaskin og hagen dekket av regnvann gjennom et innovativt regnvannsoppsamlingssystem.

Hamam på fire kvadratmeter

Illustrasjon Tiny House (© Woonpioniers)

Som resten klarer badet seg med bare noen få kvadratmeter, kun fire. For interiøret valgte eieren høykvalitetsprodukter og materialer som vil vare lenge: “Fordi jeg trenger mindre plass og ressurser, kan jeg velge høy produkt- og materialkvalitet og et luksuriøst design. Geberit passer perfekt til denne filosofien.

“Det brukes en vegghengt, kantfritt toalett, en betjeningsplate og en kompakt servant fra Geberit. “Med Geberit vet jeg at sanitærgjenstandene mine vil vare i årevis og by på mye komfort,“ sier den ferske huseieren og forklarer valget sitt. Med baderomsinteriøret, som også inkluderer badekar med regndusj, har Marjolein Jonker oppfylt sin personlige drøm om en «Mikro Hamam».

Fakta

Bildegalleri