Den store bølgenHongdao jernbanestasjon, Qingdao (CN)

Hongdao jernbanestasjon i Qingdao, Kina, bærer havet på taket: aluminiumskonstruksjonen er formet som gigantiske bølger. Den imponerende taktekkingen er drenert av Geberit-teknologi.

To gigantiske bølger kolliderer, begge ruver over 60 meter opp i himmelen. Ved siden av dem bruser andre mindre bølger. Stående foran den nye Hongdao jernbanestasjon forestiller man seg selv midt i en stormfull natur. Dimensjonene til denne uvanlige konstruksjonen er mer enn imponerende: Taket består av 38 000 buede aluminiumspaneler, overflaten tilsvarer størrelsen på elleve fotballbaner.

Geberit trosser bølgene

Bølgetaket inneholder også Geberit-teknologi. Geberit Pluvia takavvanningssystem ble installert på den iøynefallende takkonstruksjonen. Rundt 200 takvanninntak og over 10 kilometer PE-rør sørger for at taket dreneres effektivt og sikkert også ved kraftig storm.

Hentydningen av taket til en stormfull dønning ble med vilje valgt: Stasjonen ligger bare to kilometer fra kysten, i byen Qingdao øst i Kina. I løpet av de siste 100 årene har det tidligere fiskeværet utviklet seg til et velstående handels- og finanssenter med en befolkning på rundt seks millioner.

Kryss med utsikt

Den nye jernbanestasjonen består av fire etasjer over bakken og en 50 000 m² stor ventehall. Hongdao er et spesielt hyggelig sted å vente: det er den eneste høyhastighetsjernbanestasjonen i Kina med havutsikt. På sørsiden av stasjonen er en utsiktsplattform hvorfra passasjerer kan se ut over Jiaozhou-bukten.

Hovedbygningen er ferdigstilt, med siste miljøarbeid i gang. Så snart stasjonen åpner, vil den koble Qingdao til det kinesiske høyhastighetsnettverket. Tog vil da rulle langs sporene i hastigheter på opptil 300 km/t. I fremtiden vil det ta mindre enn tre timer å reise fra Qingdao til Beijing eller Shanghai. De korte reisetidene gjør togreiser attraktive. Følgelig skal Hongdao utvikle seg til et jernbaneknutepunkt: Innen 2030 forventer planleggerne et årlig passasjervolum på over 20 millioner.

Fakta

Bildegalleri