Bygget av stein The Valley, Amsterdam, Nederland

“The Valley“ tilbyr boareal av høy kvalitet midt i Amsterdam. Det offentlige området av bygningen ble tildelt BREEAM Excellent bærekraftssertifikat. Den sanitære kompetansen til Geberit bidro også til denne prestasjonen.

Bygget vil neppe se ut i virkeligheten slik det gjør i illustrasjonene, klaget den nederlandske arkitekturkritikeren Mark Minkjan i 2016 over de første visualiseringene av prosjektet. Men «The Valley», som bygningskomplekset i Zuidas høyhus og finansdistrikt i Amsterdam kalles, har stått siden 2021, og det ligner bemerkelsesverdig på gjengivelsene.

En dal

Glatt på utsiden, en robust steinete kløft på innsiden: "The Valley" i Amsterdam (NL) (© Marcel Steinbach)

Den første skepsisen er ikke overraskende. «The Valley» utfordrer den kjente forestillingen om arkitektur. Det minner om et steinbrudd hvis indre byggemateriale er hentet ut. På utsiden er veggene i bygningskomplekset glatte, dekket med speil. Innvendig åpner det seg en røff steinete kløft.

198 leiligheter mellom 55 og 400 kvadratmeter rommer dette urbane fjellet i sine tre tårn, som er opptil 102 meter høye. De nederste etasjene er forbeholdt offentlig bruk. Kontorer, butikker, restauranter, svømmebasseng, treningsrom, utstillingslokaler og naturhistorisk museum er plassert i fem etasjer.

Grønt ute og inne

Fasaden med 155 plantesorter (© Marcel Steinbach)

Naturen er en integrert del av dette arkitektoniske arbeidet. Piet Oudolf, nederlandsk mester i hagearbeid, fikk oppdraget med beplantingen. Beplanting? Begrepet kommer til kort med tanke på det vertikale hagelandskapet som Piet Oudolf har realisert i «The Valley». 155 plantesorter vokser i de ti etasjene. Mens blomstrende busker og trær vokser i de nederste etasjene, er det hovedsakelig middelhavsurter som overlever på de øvre terrassene.

Men dette er ikke den eneste grunnen til at «The Valley» regnes som en «grønn» bygning. «The Valley» er et såkalt «pluss energy building» og genererer mer energi enn det trekker utvendig. Solcelleanlegg på takene, fjernvarme og trelags glass, gulvvarme og kjøling bidrar alle til denne energieffektiviteten.

Stol på Geberit

Jeroen Kemmink

Geberit bidrar også til “BREEAM-NL Excellent“-vurderingen av BREEAM sertifiseringsstandarden, som ble tildelt de nedre, offentlige etasjene. Tross alt er effektiv vannforsyning og avløpsdeponering også viktige kriterier for sertifisering av bærekraftige bygg. «Forsiktig bruk av vann var et viktig tema helt fra begynnelsen», minnes Jeroen Kemmink, prosjektleder med ansvar på Geberits side.

For å kunne garantere minimum skyllevolum med optimal skylling av WCene, ble rørsystemene optimalisert og vannveiene forkortet. Til dette formålet valgte byggherrene det effektive SuperTube dreneringssystemet - og kun under byggeprosessen. – Den nære støtten var en forutsetning for at vi kunne implementere denne løsningen sammen, sier Jeroen Kemmink. “Det hadde ikke vært mulig uten mange års samarbeid og gjensidig tillit.“

«The Valley» utfordrer den vanlige forestillingen om arkitektur(© Marcel Steinbach)
De fem nederste etasjene rommer butikker, kontorer, restauranter og et naturhistorisk museum (© Marcel Steinbach)

Fakta