HAUT Amsterdam

Det høyeste sertifiserte BREEAM-bærekraftsnivået, den høyeste trebygningen i Nederland og komfortabel bolig i hjertet av den nederlandske hovedstaden: HAUT Amsterdam kombinerer alle aspekter av moderne livsstil med Geberit KnowHow.

Oppgaven var alt annet enn enkel. I 2016 inviterte byen Amsterdam til anbud på et byggeprosjekt på en tomt i Amstelkwartier, et tidligere industriområde. Målet var å bygge et boligbygg med arkitektonisk preg som også oppfyller gjeldende standarder for grønt bygg.

Fem år senere kan Amsterdam nå være stolt av det nye symbolet på en moderne, bærekraftig livsstil. Det 73 meter høye leilighetskomplekset er den høyeste trebygningen i Nederland og tilbyr en unik utsikt over Amstel-elven, Stadhaven Amstelkwartier marina og Somerlust Park.

For de urbane

HAUT Amsterdam (©Team V Architecture / Jannes Linders / Topview Luchtfotografie)

HAUT Amsterdam – den nye haute couture-bygningen i den nederlandske hovedstaden – har imidlertid mer å tilby enn bare en slående fasade og vakker utsikt. Den 21 etasjer høye boligen inneholder 52 leiligheter i en middels prisklasse. Bygningens stabilitet sikres av en betongbase på betongfundament, noe som er helt avgjørende i en by som Amsterdam hvor kjellere er på grunnvannsnivå. Hovedbygningen er imidlertid laget av 2.800 m3 tre gjennomgående.

Et bærekraftig byggemateriale

Tre er et bærekraftig materiale som vokser ut igjen og ikke skader miljøet. I tillegg kan den også resirkuleres. Tre lagrer CO2 og bidrar dermed til å redusere CO2-utslipp i atmosfæren. De 2 800 m3 med tømmer som brukes til HAUT inneholder til sammen 2 500 tonn CO2, som tilsvarer det årlige CO2-utslippet til rundt 400 husstander.

Det var imidlertid ikke bare det primære byggematerialet som resulterte i den høyeste BREEAM *-sertifiseringen for grønt bygg. Leilighetskomplekset imponerer også med en rekke tilleggskvaliteter. Ved hjelp av Geberit PE rørsystem samles 99 prosent av regnvannet opp og brukes til vanning av takhagene. Avløpssystemet med Geberit Silent-db20 og Geberit Sovent sikrer en plassbesparende, lydoptimalisert løsning. Fasaden er laget av varmereflekterende trippelglass og er utstyrt med solcellepaneler for energiproduksjon, som også finnes på taket. Maksimalt dagslys og ventilasjon styres av vindkraft ved bruk av CO2-sensorer, som sørger for et behagelig inneklima – og ren luksus i hjertet av den populære byen.

* BREEAM: Opprinnelig fra Storbritannia, Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology er et system for å vurdere økologiske og sosiokulturelle aspekter ved bygningers bærekraft.

Fakta

Geberit Know-how

Geberit Know-how

HAUT Amsterdam (©Team V Architecture / Jannes Linders / Topview Luchtfotografie)
HAUT Amsterdam (©Team V Architecture / Jannes Linders / Topview Luchtfotografie)