Vinnerdesign på 6 kvm Intervju med arkitekten Carsten Wraae

På initiativ fra Geberit konkurrerte internasjonale arkitekter mot hverandre og presenterte sine konsepter på et bad på 6 kvadratmeter. Det danske arkitektfirmaet Bjerg Arkitektur vant den internasjonale designkonkurransen med prosjektet serenity. Carsten Wraae Jensen, prosjektleder og arkitekt, vet hva som betyr noe i utformingen av 6 kvm bad.

De danske arkitektene fra Bjerg Arkitektur er vant til små bad (© Wilfred Gachau)

Du og teamet ditt vant Geberit internasjonale konkurranse med ditt 6 kvm store bad kalt serenity. Hva er styrkene med baderomsdesignet ditt?

Teamet vårt fokuserte på å gi en følelse av ro og fred til personen som ville bruke denne plassen. Vi brukte tre, et materiale som lever og vekker følelser. Badet er et av de eneste rommene hvor vi kan lukke døren og være helt for oss selv. Han eller hun skal føle seg komfortabel i en avslappende atmosfære.

Hvordan klarte du å få det til?

Vi prøvde å ikke ønske for mye på en gang. Vi la spesielt vekt på materialene og deres tekstur, samt en integrert design. Til dette brukte vi et speil med integrert lys. Renslighet var viktig for oss også. Vi valgte ukompliserte produkter som er enkle å rengjøre, som ser elegante ut på grunn av deres ensartede overflater. Vår baderomsdesign er realistisk og rimelig i pris.

Oppgaven var å lage en attraktiv baderomsdesign på 6 kvm, tatt i betraktning seks hovedkrav. Hva tiltrakk deg til å delta i denne konkurransen?

Vi utfører mye design for skoler, barnehager og andre sosiale fasiliteter, hvor vi må ta hensyn til mange tekniske krav. Å realisere et design for dette 6 kvm store rommet appellerte til oss fordi det var noe annerledes. Mange vil si at 6 kvm er lite. For vår arkitektpraksis i Danmark er det faktisk ganske stort. I København er det dyrt å bygge, så vi er vant til mye mindre planløsninger.

Hva var den største utfordringen og hvordan møtte du den?

Å skape et rom som er bærekraftig og funksjonelt på samme tid. Vi ønsket ikke å integrere produkter som bare ser bra ut. De må også være praktiske. Tanken vår var å skape et bærekraftig rom med et stort vindu og en utsikt over naturen som inviterer til å drømme.

Hvis du ser i katalogene eller besøker utstillingslokaler, ser du overveiende romslige bad. Virkeligheten er ofte en annen: Mange har liten plass på badet. Hva er dine tips for å gjøre små rom funksjonelle og interessante?

Når du kommer inn i rommet skal ikke tingene du har oppbevart på badet fange oppmerksomheten. Prøv å finne et system og skjul tingene til daglig bruk. Skap litt plass for en roligere atmosfære. Husk at du trenger plass foran toalettet, dusjen og foran servanten. Disse kvadratmeterne kan kombineres ved smart arrangement av produkter. Slik sparer du plass.

Fakta

Om Bjerg Arkitektur

Om Bjerg Arkitektur

Bjerg Arkitektur er et dansk, familieeid, arkitektfirma grunnlagt i 1987. Foruten sine tre kontorer i Danmark er de lokalisert i Oslo, Warszawa og Santiago. Ansvarlig og bærekraftig bygging har vært hovedfokuset til Bjerg Arkitektur i mange år. Siden 2007 har Bjerg Arkitektur jobbet intensivt med energirenovering og passiv- og ultralavenergibygg.

Deres brede utvalg av referanser er oppført i både privat og offentlig domene. De er spesielt kjent for å designe barnehager, skoler og sosialboliger.

Bildegalleri