Sara Kulturhus, Sverige

Sara Kulturhus i Skellefteå
Sara Kulturhus i Skellefteå
Sara Kulturhus i Skellefteå

Bygning: Kulturhus

Sted: Skellefteå, Sverige

Oppført: 2021

Arkitekter: White Arkitekter

Copyright: © Jonas Westling/Sara Kulturhus and Daniel Eriksson/Sara Kulturhus

Les mer om Prosjektet

Om prosjektet

Et urbant sentrum nær polarsirkelen? I september 2021 åpnet Sara Kulturhus i Skellefteå dørene. Fra tjuende etasje kan besøkende beundre den grenseløse skogen og den nærliggende skjærgården i Bottenviken. Skellefteå er kjent for sine ville, uberørte omgivelser, spektakulære nordlys i de mørke vintermånedene og pittoreske innsjøer og skoger. Nylig ble også et nytt arkitektonisk landemerke innviet i byen.

En blanding av moderne og tradisjonelt
Sara Kulturhus, som er oppkalt etter forfatteren Sara Lidman som vokste opp i nærheten, har gjort et varig inntrykk på byens skyline. Åtti meter høyt og med sine tjue etasjer er kulturhuset et av verdens høyeste bygg bygget i tre. Sara Kulturhus huser Anna Nordlander-museet, Skellefteå kunstgalleri, Västerbottensteatern, bybiblioteket og et moderne hotell med 205 rom, spa og restauranter. Treverket som brukes i konstruksjonen kommer fra lokal skog og har blitt brukt til å lage byggemoduler i Bygdsiljum, kun 60 km fra Skellefteå. Med dette bygget kobler White Arkitekter, som vant oppdraget etter en internasjonal konkurranse, prosjektet med den lange tradisjonen med trekonstruksjoner i regionen.

Gjenbruk er kult
Bærekraft har vært et gjennomgående tema for både arkitektene og Skellefteå kommune i arbeidet med Sara Kulturhus. Et aspekt blant mange har vært energieffektivisering og her har energioptimaliserende teknologier spilt en viktig rolle. Sollys brukes som en viktig energikilde og sammen med for eksempel effektive varmepumper og batterier sikres det at energien administreres så nøyaktig som mulig. Interiøret er også både kostnadsbevisst og miljøvennlig. Mange eldre møbler er renovert, gamle tekstiler er gjenbrukt, samt noen eldre lysekroner som har fått nytt liv i Sara Kulturhus.