"Alt er bare lånt!"Intervju med Thomas Rau
“Ta, bruk og kast“ - begrensningssystemet bør avskaffes, sier Thomas Rau, arkitekt og forfatter av boken «Material Matters». Siden materialer er verdifulle og begrensede, bør de forbli i produsentenes eie. Konsekvensen? Produkter blir tjenester.
Ideen om sirkulær økonomi er nesten 40 år gammel, men vi er fortsatt i de tidlige stadiene med å implementere den.
Våre forfedre handlet alltid i sirkulærøkonomiens ånd, rett og slett fordi råvarer og materialer hadde en verdi. Du kaster tross alt ikke verdifulle ting. Vi har mistet denne ideen av syne i nyere tid. I dag handler vi fortsatt etter prinsippet om «etter oss, syndfloden». Når produsentene først har solgt produktene sine, er de knapt interessert i dem lenger. Men det gir ingen mening å kaste verdifulle, begrensede ressurser. Disse råvarene representerer våre “limited editions“. Arbeidet vårt, derimot, er uendelig.
Hvilke måter ser du på?
Det egentlige problemet er at i dagens system trenger ikke produsenten ta ansvar for konsekvensene. Bare ansvarspåtakelsen stimulerer til en «tenkning fremover» om hvordan man skal håndtere materialet. Vi trenger produsenter som tenker fremover og designer produktene sine på en slik måte at de kan demonteres og deres individuelle komponenter gjenbrukes.
Hva er forskjellen på dette og dagens resirkulering?
Dagens økonomi er basert på prinsippet om verdiødeleggelse når det gjelder materialer. Gjenvinning endrer ikke på det. Den er nedstrøms, kommer sist i produktets livssyklus og er fullstendig frakoblet produksjonen. Dette er fordi materialødeleggelse koster mindre enn materialkonservering. Hvis vi endrer spillereglene og gir verdi til begrensede ressurser, vil bedrifter utvikle andre produkter og løsninger. Den beste gjenvinneren er produsenten selv.
Hva forventer du av denne endringen?
En produsent bør forbli i besittelse av produktene og materialene. Da vil han gjøre alt for å sikre at produktene hans er så holdbare, reparerbare og enkle å demontere som mulig. Han vil bygge dem på en slik måte at de enkelt kan oppgraderes og ikke må kastes bare fordi de ikke er kompatible med oppdaterte produkter eller funksjoner. Dette krever en forretningsmodell som tilbyr produkter som en tjeneste.
Produkter som en tjeneste – fungerer det?
Vi har allerede testet modellen flere ganger med en rekke selskaper, for eksempel med Philips. Schiphol lufthavn i Amsterdam kjøper ikke armaturer fra Philips, som opprinnelig planlagt, men lys. Hele belysningsinfrastrukturen forblir Philips eiendom. Men leverandøren bærer også alle vedlikeholdskostnadene, inkludert strømregningen. Det fungerer perfekt, med fortjeneste for begge forretningspartnere.
Betyr dette at en sanitetsprodusent leverer alt utstyret til badet?
For eksempel. Det kan også bety at vann- og strømkostnadene på badet er sanitærfirmaets ansvar. Selskapet vil derfor ha stor interesse av å utvikle vann- og strømeffektive produkter.
Hva med sanitærbygningsinstallasjoner? Hvem eier bygget dersom rørene forblir rørleggerens eiendom og flisene til flisleggeren?
Denne tjenesten med økonomien fungerer selvsagt ikke på samme måte som bygninger planlegges og oppføres i dag. Men endring er en del av virksomheten. Den sirkulære økonomien er en modell for samfunnet som helhet. Det åpner for nye og fremfor alt bærekraftige former for produksjon og forbruk, men det krever også en annen materialforståelse og dermed nye juridiske reguleringer.
Det høres ut som en lang prosess...
... og vi har ikke tid. Jeg anbefaler ikke å vente. Du har stor tro på økonomien og dens innovative styrke. Men den må se en verdi i materialene og i deres besittelse og oppdage fordeler selv. Da vil det utvikle nye svar.
Fakta
Om Thomas Rau
Om Thomas Rau
Thomas Rau er arkitekt, gründer og bokforfatter. Hans arkitektpraksis RAU Architects i Amsterdam (NL) har spesialisert seg på miljøbevisst bygging siden 1992. Thomas Rau er nå den ubestridte autoriteten i Nederland for bærekraftig bygging og sirkulær verdiskaping innen arkitektur
.I 2016 ga Thomas Rau og Sabine Oberhuber ut boken “Material Matters. Developing business for a circular economy.“