Et hus på isenIsfjordsenteret, Ilulissat, Grønland

Isfjordsenteret gjør forsvinningen av det spektakulære polarlandskapet vest på Grønland til sitt hovedbudskap. Den spesielle formen på bygget ga utfordringer for det lokale rørleggerfirmaet.

Knapt noe menneskelig produkt kan konkurrere med skjønnheten i denne villmarken, ikke engang arkitektur. Det er ingen tilfeldighet at Ilulissat-isfjorden på vestkysten av Grønland står på UNESCOs verdensarvliste: Hver dag bryter 70 millioner tonn is ut fra nabobreen Sermeq Kujalleq og renner ut i den 6 km brede og 55 km lange fjorden. Slik driver små og store isfjell inn i Diskobukta – og gir inntrykk av en nesten uuttømmelig naturkraft.

Inntrykket er villedende. Her, nord for polarsirkelen, er naturen spesielt skjør. Størrelsen på ismassene på fjorden er halvert det siste tiåret.

En vinge tatt av vinden

Isfjordsenteret er det eneste bygget midt i det iskalde landskapet (© Adam Mørk)

Denne villmarkens sårbarhet gjenspeiles i arkitekt Dorte Mandrups Isfjordsenter i Ilulissat. Bygget på et høyt platå i utkanten av Grønlands tredje største by, har besøkssenteret ikke bare utsikt over den spektakulære bukten med sine drivende isfjell. Med sin form som en vinge smelter den inn i dette vind- og snøblåste landskapet.

Bærekonstruksjonen av synlige stålrammer, treelementer og gulv-til-tak-vinduer spiller en nøkkelrolle for å harmonisere den ensomme bygningen med omgivelsene. Den langstrakte silhuetten av bygget, vridd i midten, gjør det også mulig å se stadig nye deler av området gjennom de trekantede og firkantede vinduene.

Spesielt den buede formen på bygget ga utfordringer for det involverte rørleggerfirmaet. – Både sjaktene og alle rørene måtte monteres i de buede veggene, sier Jesper Bredahl, medeier i rørlegger- og elektrofirmaet VVS og El Firmaet A/S i Ilulissat. Avgjørelsen til fordel for Geberit-produkter var enkelt for ham og hans forretningspartner Jesper Hjord Hansen: “Geberit-systemer er trygge og pålitelige lenge etter at installasjonen er fullført.“

Isen i alt dets mangfold

Taket på Isfjordsenteret er også en terrasse (© Adam Mørk)

Isfjordsenteret gjør kjerneelementet i det grønlandske landskapet, isen truet av klimaendringer, til sitt hovedbudskap.

En utstilling, supplert med et islaboratorium og en kino, bruker fysiske gjenstander og digitale medier for å fortelle historien om is, dens fysiske dannelse og endring, dens seismografisk målbare bevegelser og dens rolle i klimahistorien.

Det er nettopp denne kombinasjonen av vitenskap, arkitektur og natur som utvider vår forståelse av isen og dens betydning langt utenfor Grønland.

"Kvalitet og pålitelighet"Jesper Hjort Hansen og Jesper Bredahl, rørlegger- og elektroentreprenør på Grønland

Jesper Bredahl, medeier i rørlegger- og elektrofirmaet VVS og El Firmaet A/S i Ilulissat (© Adam Mørk)
Jesper Hjort Hansen, medeier i rørlegger- og elektrofirmaet VVS og El Firmaet A/S i Ilulissat (© Adam Mørk)

Hva skiller arbeidet ditt fra rørleggerfirmaer på fastlandet i Danmark?

I vintermånedene, som er omtrent en til fire måneder, har vi temperaturer mellom -15 og -20 grader. Dette krever vinterforholdsregler som oppvarmede telt.

Utfører du også monteringsarbeid i vinterhalvåret?

Vi må være ferdige med alt utearbeid innen 1. oktober. Om vinteren jobber vi inne i bygget.

Trenger du også spesialløsninger eller produkter?

Vi bruker faktisk pre-isolerte vann- og avløpsrør med sporvarme.

Dette er ikke første gang du velger Geberit-produkter. Hva overbeviste deg?

Helt klart kvaliteten og påliteligheten til Geberit-produktene.

Om Jesper Hjort Hansen ogJesper Bredahl
Jesper Hjort Hansen og Jesper Bredahl er medeiere i rørlegger- og elektrofirmaet VVS og El Firmaet A/S i Ilulissat. Selskapet har eksistert i mer enn 20 år og sysselsetter i dag rundt 100 personer.
Grunnlagt som et tradisjonelt rørleggerfirma, har VVS og El Firmaet A/S utviklet seg videre og tilbyr i dag tjenester innen rørleggerarbeid, elektro, varme, isolasjon, metallarbeid og bilreparasjoner.

Fakta

Geberit Know-how

Geberit produkter brukt i prosjektet
  • Avløpssystem PE
  • Sigma sisterne
  • Duofix installasjonssystem
  • Sigma 70 betjeningsplate