Mozarts Rikeoperahus, CHEMNITZ (DE)

Bygget av Richard Möbius i 1909 og omfattende renovert flere ganger siden den gang, regnes Chemnitz Opera for å være et av Europas mest moderne operahus. For å forberede seg på 2025, året der Chemnitz er tysk kulturhovedstad, har det ærverdige gamle teateret fått helt nye sanitæranlegg inkludert Geberit-produkter.

Med Operaen, König-Albert-Museum og Petrikirche er Theaterplatz en av de mest attraktive bygningssamlingene i den tyske byen Chemnitz. Operaen er et møtested for kulturelskere, og kan se tilbake på en turbulent historie.

Bygg med en lang historie bak seg

Mellom industrialiseringstiden på 1800-tallet og utbruddet av første verdenskrig opplevde Chemnitz en veritabel byggeboom, der mer enn 100 offentlige bygninger så dagens lys. Det var også i denne perioden Operaen ble bygget. Med sin “Jugendstil“-design ble den konstruert i 1909 av den lokale arkitekten Richard Möbius. Etter å ha fått alvorlige skader under andre verdenskrig, ble den gjenoppbygd mellom 1947 og 1951 og gjennomgikk omfattende renoveringer på 1990-tallet.

Nye sanitæranlegg

30 år senere benyttet eierne seg av den pandemi-induserte stengingen for å fullføre en fullskala overhaling av sanitærfasilitetene. Totalt 15 sanitærrom ble utstyrt med installasjonssystemer og porselen fra Geberit. Det ble blant annet installert Geberit Rimfree toaletter fra Acanto baderomsserie. De har integrert luktavsug og hurtigutløsende hengsler som gjør at setene kan fjernes uten problemer for å lette rengjøringen. Ettersom det ble lagt stor vekt på produkter med berøringsfri drift, ble det installert berøringsfrie Geberit servantkraner, urinaler og betjeningsplater.

Høye besøkstall

En institusjon som Chemnitz Opera er avhengig av å ha pålitelige sanitærinstallasjoner med utprøvd holdbarhet. Tross alt tar den verneverdige bygningen, som har et publikum på opptil 720 personer, imot mer enn 70 000 gjester hvert år. Operaens program inneholder et bredt spekter av forestillinger som appellerer til alle aldre og publikum, fra klassisk til moderne opera og fra balletter til musikaler. Chemnitz har blitt kåret til kulturhovedstad 2025. I det året forventer kulturinstitusjonene å ta imot gjester fra hele Europa.

Les mer om prosjektet

Bildegalleri