Lever på en liten fotMarjolein Jonker om det attraktive ved liten plass

Marjolein Jonker er ekspert på hvordan man utnytter en liten plass maksimalt. Marjolein Jonker er frontkvinnen til Mikrohus-bevegelsen i Nederland. Hun er overbevist: “Små hus er en bevisst beslutning om en annen livsstil. Geberit passer perfekt med denne filosofien“.

Marjolein Jonker fra Nederland i sitt mikrohus (© Chiela van Meerwijk)

Marjolein, hvem bor i et Mikrohus?

Flere og flere mennesker lever etter verdier som boligmarkedet fortsatt ikke ivaretar i tilstrekkelig grad: leve et enkelt liv, ikke ta mer enn du trenger, minimalisme og mer tilknytning til mennesker og natur. Små hus er et bevisst valg for en annen livsstil.

Hvilke utfordringer møter arkitekter og planleggere angående Mikrohus-bevegelsen?

Mikrohus-bevegelsen er opprinnelig en bevegelse av privatpersoner. Utfordringen er først og fremst å ta mer hensyn til sosial utvikling og boligbehov og å utvikle seg på en etterspørselsdrevet fremfor tilbudsdrevet måte. Den beste måten å gjøre dette på er i samarbeid med klientellet. Rimelig pris og miljøvennlig konstruksjon er store bekymringer, som blir en økende utfordring med stigende materialpriser og inflasjon.

Hvorfor er Mikrohus mer bærekraftig enn større hus?

Et Mikrohus krever færre råvarer i form av byggematerialer og bruker mye mindre energi til å varme opp. I tillegg har Mikrohus mindre lagringsplass enn vanlige hjem, noe som krever at beboerne tar mer bevisste beslutninger når de kjøper nye varer. Dette resulterer i et mye lavere miljøavtrykk.

Hvorfor valgte du Geberit-produkter til ditt eget Mikrohus?

For meg betyr det å leve i det små å bevisst velge det jeg synes er vakkert og viktig og unngå alt som er overflødig. Av bærekraftshensyn velger jeg gjerne produkter og materialer av høy kvalitet som varer lenge. Nettopp fordi jeg trenger mindre plass og ressurser, kan jeg velge høy produkt- og materialkvalitet og et luksuriøst design for mitt Mikrohus. Geberit passer perfekt til denne filosofien. Bedriften har produkter i sortimentet som passer veldig godt i et Tiny House, som spesielt kompakte toaletter og servanter i mange størrelser. Geberit har den riktige løsningen for ethvert Mikrohus.

Om Marjolein Jonker
Marjolein Jonker er ambassadør og frontkvinne i Mikrohus-bevegelsen i Nederland. Hun har gjort det til sin oppgave å gjøre Nederland kjent med filosofien bak bevegelsen og å gjøre det mulig å bo i bærekraftige småhus flere steder. Hun er grunnlegger av Tiny House Netherlands Foundation og gir råd til både privatpersoner og borettslag om planlegging og realisering av de bittesmå husene. I 2022 bygde hun et nytt Mikrohus til seg selv på eiendommen hennes.