innovasjon i praksisøkologi og teknologi blit ett

Ideer som beveger verden trenger den rette plasseringen, og Melbourne Connect gir den. Bygningskomplekset i den australske metropolen Melbourne forener digitale teknologier og økologisk kunnskap. Og Geberit er om bord.

Kan et bygg faktisk bidra til å finne løsninger på globale problemer? Melbourne Connect gjør absolutt det. På overflaten kan det se ut til at bygningskomplekset kun byr på plass. Men den åpne, tilgjengelige arkitekturen skaper akkurat det riktige miljøet for kunnskapsoverføring og samarbeid.

Denne ideen var University of Melbournes tilnærming til dette prosjektet: å skape et senter for forskning på fremtidens teknologier og for overføring av kunnskap mellom vitenskap og næringsliv i hjertet av Innovation District i Melbourne. Melbourne Connect, som har vært åpent siden april 2021, er mye mer: det er også en møteplass, et co-working space, et senter for oppstartsbedrifter, et barnehagesenter for 90 barn og en studentbolig med 376 leiligheter.

Bærekraft i praksis

Melbourne Connect, det innovative senteret for kunnskapsoverføring (© Peter Casamento, Marc Williams)

Naturligvis er bygningen i seg selv ment å bidra til å løse problemene i det moderne samfunnet: redusere konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren, være økonomisk med den viktige ressursen vann og ta vare på naturressurser. Melbourne Connect har blitt tildelt 6 grønne stjerner av Green Building Council of Australia for sitt bærekraftige konsept. I tillegg ble bygningskomplekset tildelt 5 av 6 stjerner for sin energieffektivitet og 4,5 stjerner for sin vannbesparende ytelse fra det australske regjeringsinitiativet NABERS Rating.

Hva er så spesielt med Melbourne Connect? Den spesialutviklede utformingen av fasadene optimerer eksponeringen for sollys og bruken av dagslys. Sensorer måler klimaparametrene inne i bygget og kontrollerer dermed energibehovet. Den databaserte kontrollen alene gir en reduksjon av energiforbruket med 33 prosent. Energien hentes forøvrig geotermisk og via solcelleanlegg.

Naturligvis med Geberit

Melbourne Connect, det innovative senteret for kunnskapsoverføring (© Peter Casamento, Marc Williams)

Takket være gjenbruk av regnvann spares også drikkevann – med imponerende 20 prosent. Bevisst sparing av vann er spesielt viktig i Australia, hvor klimaekstremiteter nå blir hyppigere. Dette er grunnen til at regnvann også blir sett på som en verdifull vannkilde i Melbourne Connect.

Geberits ekspertise er til stor nytte når det gjelder drenering av avløpsvann. I to av de tre tårnene ved Melbourne Connect tappes avløpsvannet ved hjelp av Geberit SuperTube-systemet. Dette Geberit-produktet sparer plass, materialer og ressurser, og gir sitt eget bidrag til miljøvern.

Les mer om prosjektet

Geberit Know-how

Geberit Know-how