Flytende LetthetFerring Pharmaceuticals, Kastrup

Det nye hovedkvarteret til legemiddelselskapet Ferring Pharmaceuticals i Kastrup, Danmark flyter så og si over vannet. Geberit kompetanse var nødvendig for å gjøre den optiske lettheten i konstruksjonen opp til glasskuppelen mulig.

Det nye hovedkvarteret til legemiddelselskapet Ferring Pharmaceuticals er et blikkfang på alle måter. Bygningen på seks etasjer ligger i Kastrup, i utkanten av København, og ruver over den lave bebyggelsen i nabolaget. Plasseringen understreker ytterligere sin karakter som en kabal: omgitt av vann på alle tre sider markerer den trekantede bygningen grensen mellom land og vann.

Havutsikt overalt

Den imponerende glassfasaden til hele bygget bidrar til dette. Fra innsiden gir den en fantastisk utsikt over Öresund-stredet mellom København i Danmark og Malmö i Sverige. Samtidig strømmer dagslyset lett inn i interiøret, og skaper lyse rom for kontorer, inngangslobby, kafé og konferanserom.

Bygningens hjerte er et atrium, et indre rom hvor de omkringliggende rommene kan nås via en trapp eller glassheiser. En glasskuppel ruver over atriet og gir ekstra naturlig lys.

Et spesielt tak

Denne glasskonstruksjonen av taket var også en av de største utfordringene i dette prosjektet for Foster&Partners arkitekter. Byggets direkte beliggenhet ved Østersjøen krever en robust konstruksjon, da den skal tåle vind og vær under vinterstormene. Takdreneringen av det enorme kuppeltaket og takoverhenget på alle tre sider ga Geberit også en ekstraordinær oppgave. I tillegg til vannforsyningssystemene, bidro selskapet også med Pluvias takavvanningssystem til prosjektet. «Vår tekniske avdeling måtte gjøre spesielle beregninger for å finne riktig plassering og konstruksjon for installasjonen av Pluvia-avløpssystemet», sier Lennarth Dahl, som har gitt råd til byggefirmaet Dtek om bruk av Geberit-produkter. “Vi måtte ta hensyn til nøyaktig hvordan regnvannet ville sive fra kuppelen og ned på taket for at takavvanningssystemet skulle fungere optimalt.“

Takavvanningssystemet tar hensyn til stedets spesielle vind- og nedbørsforhold – og er med på å få denne kabalen med glasskledningen til å fremstå som flytende lett fra nær og fjern.

Fakta

Bilde Galleri