Leker med lys i ProvanceLuma Kultursenter, Arles (FR)

Arles, hovedstaden i Camargue-regionen i Sør-Frankrike, har en ny attraksjon: Over byen med det romerske amfiteateret glitrer et tårn av Frank Gehry i solens lys. Det er landemerket til det 11 hektar store LUMA kultursenteret.

I 2010 kjøpte LUMA Foundation, grunnlagt av den sveitsiske kunstpatronen Maja Hoffmann, en industriell ødemark nær sentrum av Arles. Elleve år senere åpnes kultursenteret LUMA Arles. Den består av en romslig park med studioer og kunstnerboliger, en sal for store arrangementer, et treningssenter, laboratorier og kafeer, og gir dermed en sammenhengende infrastruktur for kulturelle arrangementer og utstillinger av alle slag. I den nordøstlige delen av parken, synlig på avstand, står tårnbygningen til den kanadisk-amerikanske arkitekten Frank Gehry.

Umiskjennelig signatur fra arkitekten

Som med mange bygninger designet av Gehry, er det nesten umulig å forstå strukturen og det innvendige arrangementet til denne bygningen ved første øyekast. Et 56 meter høyt tårn reiser seg fra en tre-etasjes, trommelformet glassstruktur, og smalner uberegnelig mot toppen. På 10 etasjer inneholder dette tårnet ulike utstillings- og arrangementslokaler, en kafeteria og kontorer og arkiver til LUMA-administrasjonen.

Et fotomotiv for enhver tid på dagen

Tårnets fasade består av 53 bokser med speilvinduer og nesten 11 000 spesialbelagte aluminiumsplater. På avstand ser de ut som en rustning i lysende skala. Avhengig av tid på døgnet reflekterer de lyset i svært forskjellige stemninger. På denne måten iscenesetter Frank Gehry et virkelig unikt skue med det berømte lyset fra Provence.

Fascinerende interiør

Inne i det lysfylte tårnet kan øyet også glede seg over et vell av nøye utvalgte materialer og spennende perspektiver. En imponerende, flersveiset trapp forbinder etasjene i glasstrommelen, og alle som tør kan bruke en sklie på vei ned. Høy estetikk var også prioritert innen bygningsteknikken. De rundt 80 toalettene i kulturhuset har Geberit skjult skyllteknologi. Både de attraktive Sigma50 børstet krom betjeningsplatene og den berøringsfrie Sigma80 ble brukt til skyllaktiveringen.

Fakta

Geberit Know-how

Geberit Know-how

Bildegalleri