Et sted for å lære og huske Dansk flyktningmuseum, Oksbøl

Danmarks nye Museum Flugt står på stedet til den tidligere flyktningleiren i Oksbøl. Stedet kombinerer historie og nåtid.

Å fortelle historie og ta vare på historien – det gjør Dansk Museum Flugt både innholdsmessig og arkitekturmessig. Utdanningssenteret og minnesmerket ligger på samme sted på vestkysten i Oksbøl. Mellom 1945 og 1949 lå en stor flyktningleir der, med plass til opptil 35 000 tyske utviste personer.

Mer aktuelt enn noen gang

På Facebook er anmeldelsene av det nye Flugt flyktningmuseum positive: «Flott design og svært relevant utstilling» (© R_Hjortshoj)

De to husene med de karakteristiske røde mursteinene, de små vinduene og de røde tegltakene utgjorde sykehuset den gang. I dag er de blant de siste relikviene fra leiren og er en del av museet tegnet av arkitektfirmaet BIG (Bjarke Ingels Group).

I tillegg til historien til tyske flyktninger fra andre verdenskrig, fokuserer Flugt også på flyktningstrømmene som har flyttet til Danmark i løpet av de siste 100 årene. – Museet er dedikert til en del av vår historie og er mer aktuelt enn noen gang med strømmen av flyktninger fra Ukraina på grunn av krigen, sa den danske arkitekten Bjarke Ingels etter åpningen i juni 2022.

Renover for å bevare det gamle

I 1945 ble Danmarks største flyktningleir etablert i Oksbøl (© Blåvandshuk Local History Archive)
Nåtid og fortid danner en enhet: til venstre det moderne tilbygget, til høyre den tidligere sykehusfløyen til flyktningleiren i Oksbøl(© R_Hjortshoj)

Å renovere sykehusfløyene uten å miste sin historiske verdi var helt avgjørende fra starten. Eksternt forble de uendret. Innvendig er det kino, utstilling, undervisnings- og konferanserom samt kafé.

Et 500 kvadratmeter stort sirkulært bygg binder de to husene sammen og skaper en kontrast mellom gammelt og nytt. – Vi har skapt et arkitektonisk rom som forbinder historie og nåtid, sier Bjarke Ingels.

Fra utsiden ser forbindelseskanalen laget av cortenstål ut som en lukket vegg. Fra innsiden luner den seg harmonisk sammen med de to murbygningene vinkelrett på hverandre med sine trestag, hvelvede tak og 80 000 gule murstein.

Gjennom vinduene skimtes det indre gårdsrommet og skogen – der flyktningboligen en gang sto. I tillegg til foaje, garderobe, museumsbutikk og billettkontor rommer nybygget også sanitæranleggene. Sisternene og Mapress forsyningssystem er fra Geberit.

Fakta

Geberit Know-how

Geberit Know-how

Bildegalleri