Svart bad – trender innen baderomsdesignFra arkitektens perspektiv

Portrett av den sveitsiske arkitekten Andrin Schweizer (©Judith Stadler & André Uster)

Et bad trenger ikke alltid være hvitt. I følge den anerkjente sveitsiske arkitekten Andrin Schweizer kan sorte produkter gi et sterkt utrykk hvis de kombineres på en smart måte.

Geberit Variform servant og baderomsmøbel i fargen lava (© Geberit)
Baderom med svarte Geberit Acanto baderomsmøbler og svart Monolith toalettmodul (© Geberit)
Geberit Acanto baderomsmøbel (© Geberit)

Svart er ekstremt populært innen interiørdesign. Som arkitekt, hva synes du om denne trenden?

Andrin Schweizer: Det er en åpen hemmelighet at arkitekter elsker å bruke svart. Fargen forbindes med seriøsitet, eleganse og noe sofistikert. Og det brukes alltid når du vil skille deg ut. Ved oppussing kan det gi en god overgang mellom gammelt og nytt – for eksempel i form av et minimalistisk, svart kjøkken i et gammelt våningshus.

Svart er også å se på moderne bad, med svarte kraner, møbler og tilbehør. Hvordan kan man bruke farens fulle potensiale?

For noen år siden ønsket jeg for første gang å designe et bad med sorte armaturer og tilbehør. Det var imidlertid ikke mulig fordi ikke alle produktene var tilgjengelig i svart. I dag er alt tilgjengelig. Produsenter tilbyr mange forskjellige produktlinjer med forskjellige overflater. Jeg anbefaler imidlertid å bruke svart sparsomt for å få det skarpeste uttrykket. Bedre å velge noen få elementer og omfavne kontrasten det skaper.

Hvilken innvirkning har svarte baderomskraner eller møbler?

Svarte kraner utstråler en følelse av selvtillit. De viser tydelig at det bor en designelsker her, som ønsker å skille seg ut. Personlig bruker jeg sort når jeg vil skape en atmosfære som utstråler spa. Badet er et privat rom, og det gir en finere atmosfære hvis det er litt mørkere, slik at du ikke kan se alle rynkene.

Hvilke farger og materialer passer best i kombinasjon med sort?

Svart passer til alt – det er det fine med den fargen. På badet pleier jeg ikke å kombinere mørke materialer med svarte kraner. Det er viktig å ha litt kontrast for å få full effekt. Jeg synes kontraster er et spennende forslag generelt. Jeg liker å kombinere svarte, matte overflater med materialer som har mye karakter, som glaserte fliser eller naturstein. I tillegg er det også fint med tre, som enkelt kan brukes på badet.

Hvor lenge tror du denne trenden vil vare?

Det avhenger av hvor langt inn i fremtiden vi ser. Svarte kraner og kjøkkenfronter vil garantert bli etterspurt de neste par årene. Men ingenting varer evig.

Geberit Option Plus med sort rammme (© Geberit)
Enkel å rengjøre – også i svart

I utviklingen av sorte produkter hos Geberit er det fokus på «Design Meets Function». Dette betyr at Geberit ikke bare sikrer et vakkert design, men også eksepsjonell funksjon. Derfor er alle overflater og lakk testet på ulike materialer. Jörn Ikels, leder for baderomssystemer, forklarer: "Kun produkter som oppfyller våre krav til lang holdbarhet og enkel rengjøring består testen. Du kan derfor være sikker på at alle våre sorte produkter også er funksjonelle, slitesterke og i høy kvalitet".

Tilbyr Geberit svarte produkter?

Geberit tilbyr et utvalg av sorte produkter, fra svarte baderomsmøbler som servantskap, speil med sorte rammer, hele veien til svarte betjeningsplater og baderomstilbehør. Sorte produkter – slukrenner og veggsluk til dusjområdet.

Oversikt over svarte Geberit produkter

NyhetsbrevMeld deg på

Hold deg oppdatert


Vårt nyhetsbrev vil gi deg innsikt og tips om hvordan badet ditt kan forenkle hverdagen din.

Baderomsprodukter med funksjonelt design

Les lignende innlegg