Baderomsfarger Tips for et balansert fargekonsept

Det å velge en farge til baderommet kan være vanskelig for mange. Det finnes et enormt utvalget av forskjellige farger. I tillegg må du tenke på de tekniske aspektene, slik som høye nivåer av fuktighet og rengjøring. Disse ideene kan hjelpe deg med å velge riktig farge til baderommet ditt.

Krever et baderom spesiell maling?

Kvinne i gul kjole som står foran et mintgrønt baderom med baderomsmøbler og porselen fra Geberit og svarte kraner

Det anbefales å bruke spesielle malinger i baderom som hindrer utvikling av mugg. På grunn av vanndampen er romklimaet i baderom svært fuktig.

Konvensjonelle emulsjonsmalinger er vanligvis ikke kompatible med det høye fuktighetsnivået som dannes i baderom. Egnede malingstyper er godt merket. Silikatmaling eller lateksmaling er begge ideelle malinger.

Silikatmaling har mange fordeler. Det er pustende og kan absorbere og deretter avgi fuktighet i luften. Dette forbedrer inneklima. Videre er silikatmaling også egnet for allergikere, da de vanligvis er fri for løsemidler. Til slutt er silikatmalinger hovedsakelig alkaliske, noe som sørger for at mugg ikke har noe sted å vokse.

Lateksmaling er laget av harpiks (vanligvis kunstig harpiks nå til dags). Det er fuktbestandig, robust og lett å rengjøre. Vær imidlertid oppmerksom på at lateksmaling ikke kan males over, da den nye malingen ikke vil feste seg til overflaten. Det å fjerne malingen er også svært krevende – lateksmaling må slipes av eller utvaskes. Hvis du leier boligen du bor i, anbefaler vi å diskutere dette med utleieren.

Hva bør du passe på når du kjøper maling til baderommet?

Fugleperspektiv av forskjellige malingsbokser (© bilde fra Freepik)

Som i alle oppussingsprosjekter bør arbeidet utføres av profesjonelle. Få råd fra en lokal butikk eller overlat arbeidet til en profesjonell.

I tillegg til å velge silikat- eller lateksmaling, er rengjøring også et viktig poeng. Spesielt i dusjområdet brukes gjerne syrlige rengjøringsmidler for å fjerne kalkrester. Disse kan skade veggmalingen. I slike tilfeller klassifiserer og merker malingsprodusentene produktene sine i fem klasser for våtslitasje :

 • Våt slitasje, klasse 1: Mest slitesterkt og robust, kan rengjøres med vanlige rengjøringsmidler, svamper eller rennende vann
 • Våt slitasje, klasse 2: Robust, kan også rengjøres med en skuresvamp eller børste
 • Våt slitasje, klasse 3: Begrenset slitestyrke, kan takle rengjøringsmidler, svamper eller fysisk styrke
 • Våt slitasje, klasse 4: Følsom, men kan rengjøres med en fuktig, myk klut
 • Våt slitasje, klasse 5: Minst robust, kan bli skadet av selv en myk klut

Baderomsfarger – finn riktig fargekonsept steg for steg

Det å velge riktig farge til baderommet er en viktig del av designprosessen. Men før du tar frem fargekartene, må du først vurdere om du skal bruke fliser.

Familiebaderom med store fliser og baderomsmøbler pluss porselen fra Geberit iCon

Det grunnleggende – fliser eller ikke fliser

Velger du fliser på badet, så er både fargen og størrelsen på flisene viktig å tenke på. Det å velge «fugefrie» stiler har blitt stadig mer populære av gode grunner:

 • 1. Designet: Fuging kan forstyrre utseendet til et rom. Større fliser skaper en roligere, mer harmonisk atmosfære i rommet.
 • 2. Hygiene : Fuging har en tendens til å samle smuss – og smuss dyttes ofte inn i fugemassen under rengjøring. Dermed må du bruke enda mer tid på rengjøringen for å få badet fint igjen. Hvis fugene ikke rengjøres ordentlig, kan det gro mugg i fugene.
Kvinne som tørker håret med et håndkle på et baderom med åpen dusj og store fliser i terrazzo-stil

De bakre dusjveggene utsettes for spesielt mye fuktighet. Hvis du ikke vil bruke fliser, har du to andre alternativer:

 • « Elefantskinn »-beskyttelse: Veggen forsegles med en gjennomsiktig harpiks som gjør vanlig maling eller tapet vanntett. Vær oppmerksom på at overflaten får en blank finish etter påføringen.
 • Lateksmaling : Denne malingen er fuktbestandig og krever en vanntett murpuss. Mens lateksmaling er motstandsdyktig mot vanndamp, er den ikke 100 % vanntett. Vær oppmerksom på at ufullkommenheter ikke bør males over da dette kan føre til vannskader eller muggdannelse.

Vårt tips : I dusjer anbefales det spesielt en flat veggkledning som hindrer vannskader. Veggpaneler er et rimelig alternativ og finnes i en rekke farger, eller med mønstre og fotobilder.

Store fliser trenger nesten ikke fuging. Oppnå et snev av luksus med Stucco Veneziano eller Marmorino. Dette er kalkpuss som kan poleres til høyglans og etterligner naturstein. De forbedrer inneklimaet og har naturlig beskyttelse mot mugg, men må ikke rengjøres med syrlige baderomsvaskemidler.

Når du pusser opp baderommet er det første spørsmålet gjerne om du skal beholde de eksisterende flisene eller pusse opp hele rommet. Vår guide for oppussing av baderom inneholder alt du trenger å vite.

Pastelltoner er innbydende og gir en følelse av større rom

Et glimt av pastellfarger

Farger som beige, lysegrå eller puddernyanser er vanlig å bruke på baderomsvegger. Nøytrale veggfarger har et moderne utseende og en imponerende tidløse skjønnhet. Dessuten gir de hvite baderomsmøbler, servanter og toaletter et spesielt elegant utseende.

 • Sandtoner gir generelt en varmere følelse. Sand- og nøytrale nyanser harmoniserer kropp og sjel og skaper en følelse av fred og ro.
 • Et stort utvalg av gråtoner er også tilgjengelig. Ved å tilsette litt brune toner skapes en varm gråfarge. På den andre siden blir grått mer kjølig dersom du legger til blåtoner.
 • Pastellfarger som lyseblå, lyserosa eller mint sørger for en følelse av letthet og velvære i rommet. Når disse kombineres med hvitt, sørger pastellfargene for en mer vennlig atmosfære samtidig som de får små bad til å virke større.

Vårt tips: Uansett hvilken farge du bestemmer deg for, må du alltid teste fargen i baderommet før du maler veggen. En enkel måte å gjøre dette på er å påføre flere farger ved siden av hverandre direkte på veggen, eller ved å male et testmønster på en trebit eller pappbit. Pass på at du ser på resultatene på forskjellige tider av døgnet, da lyset og omgivelsene (for eksempel fargen på flisene, baderomsmøblene eller taket) kan ha en betydelig innvirkning på hvordan fargen fremstår.

Skap stemning med baderomsutstyr i farger

Det sier seg selv at baderomsporselen og -møbler ikke alltid må være hvite. Servanter og toaletter finnes også i forskjellige farger. Hvis dette blir litt mye for noen, kan matt porselen være et attraktivt alternativ. Matte produkter i hvitt eller svart er ganske diskret, men skiller seg likevel ut fra mengden.

Du trenger ikke alltid male veggene eller bytte ut andre elementer for å gi baderommet mer farge. Interiørdesignere velger heller å legg til fargerikt baderomstilbehør. Fordelen med dette i forhold til å male er at baderomsutstyret kan byttes ut både raskt og til en rimeligere pris. Her er noen tips som gir litt ekstra farge:

 • Tekstiler som håndklær, badematter, tepper eller dusjforheng
 • Såpedispensere, tannbørsteglass og håndklestativ
 • Vaser og plantepotter
 • Bilder og skulpturer
 • Pyntegjenstander som lys, stearinlys og lysestaker
 • Små baderomsmøbler
 • Tilpassede betjeningsplater

Planter kan også gi litt farge til baderommet samt en mer naturlig atmosfære. Men pass på, ikke alle planter egner seg å ha i et baderom.

Baderom med hvit, matt Geberit iCon-toppmontert servant svart, matt baderomstilbehør
Makrobilde av en hånd som tar på en hvit, matt Geberit iCon-servant

Vanlige spørsmål om planlegging av farger for baderommet

Hvilke trender for materialer og farger på baderom er på vei opp?

Svarte baderomsmøbler og tilbehør er populært akkurat nå. Når de brukes sparsommelig og kombineres på en lur måte, kan svarte elementer sette et sterkt preg på baderommet. Anerkjente arkitekter har begynt å bruke mer svart i baderommene .

Trematerialer i baderom er også fortsatt et populært valg. Det er mer tilknyttet naturen enn andre materialer og sørger for en deilig atmosfære takket være utseendet, følelsen og lukten.

Det å kombinere ulike materialer er også populær. Du kan skape spennende effekter på denne måten. Fordelen: Hvis du kombinerer ulike materialer med hverandre, får du en individuell stil som er behagelig å både se på og ta på.

Nyhetsbrev Meld deg på nå

Hold deg oppdatert


Nyhetsbrevet vårt gir deg nyttig kunnskap og gode tips om hvordan badet ditt kan gjøre livet ditt enklere.

Baderomsprodukter med funksjonelt design

Les lignende innlegg

Alltid oppdatert

Velg glade farger til veggen

Farger spiller en viktig rolle for hvor stort et rom virker. Derfor må du tenke over størrelsen på rommet når du skal velge farge til veggene. Sterke farger har en tendens til å få et rom til å virke mindre, mens pastellfarger har motsatt effekt.

Hvitt bad med speilskap, servantunderskap, betjeningsplate og keramiske hvitevarer fra Geberit

Klassisk hvit – et trygt valg

Etter de ville 1970- og 1980-årene, ble hvit igjen den foretrukne fargen til baderom. Hvitt er fortsatt veldig populært da det forbindes med renhet og kvalitet.

Baderomsserier med hvite toaletter, servanter, hvite baderomsmøbler og dusjgulv er tidløse og kan kombineres med alle andre farger.