Minimalistisk baderomMer orden på badet

Arkitekt og designer Ludwig Mies van der Rohe brukte en kjent setning for å beskrive hvordan han konstruerte bygninger: Less is more. Dette mottoet er selve symbolet på minimalisme.

I dag er minimalisme en populær designmetode som fungerer på både store og små bad. Vi viser deg hvordan du best kan skape et minimalistisk baderom.

Hva er egentlig et minimalistisk bad?

Dame på Geberit baderom (© Geberit)

Minimalisme handler om å fokusere på det vesentlige. Som et resultat er minimalistiske bad enkle og er avhengige av funksjonelle elementer, for eksempel møbler med mye lagringsplass. Klare linjer og et begrenset fargevalg sørger for ensartethet og en rolig atmosfære.

Minimalisme på badet betyr ikke at det ikke må være noe dekorativt. Det må bare være begrenset og enkelt.

Hva trenger jeg egentlig på badet?

Siden badet ofte er det minste rommet i huset, kan et minimalistisk design være den perfekte løsningen. Spør deg selv hva du virkelig har bruk for på badet.

Det mest grunnleggende er som regel nok: En servant med kran, et underskap med håndkleholder eller krok, et speil eller speilskap for ekstra oppbevaringsplass, toalett og dusj eller badekar. Er det plass kan det være opplagt med et ekstra baderomsmøbel i form av f.eks. et høyskap for ekstra oppbevaring.

Belysningen spiller en vesentlig rolle for å skape en hjemmekoselig atmosfære. Du må derfor være oppmerksom på godt lys både i taket og ved servanten. Se vår guide her.

Hva er fordelene med et minimalistisk bad?

For det første er minimalistiske bad praktiske og enkle å rengjøre. Ved å redusere mengden ting til det mest nødvendige er det færre steder det kan samle seg støv – og dette gjør rengjøringen enklere. Et vegghengt toalett gjør det for eksempel lettere å rengjøre gulvet.

Ved å fokusere på den enkle og dermed god oppbevaringsplass er det lettere å rydde opp og holde orden i hverdagen.

Et enkelt bad er også godt for å slappe av, da det virker roligere. Derfor er det ikke rart at design som Japandi, Wabi Sabi og Scandi er populære fordi de fokuserer på harmoni, naturlige omgivelser og et minimalistisk uttrykk.

Tre tips for å designe et minimalistisk bad

Kvinne med leppestift foran et forstørrelsesspeil (© Geberit)
Geberit VariForm rund toppmontert servant med servantskap (© Geberit)

Tips 1: Velg en enkel, funksjonell baderomsdesign

Et funksjonelt baderomsdesign er første steg på veien til et minimalistisk bad. Velg tidløse, slitesterke møbler med ekstra funksjoner, som skuffer uten utskjæringer til vannlås. For å sikre at baderomsmøblene ser pene ut lenge, bør du også skaffe deg fuktbestandige møbler. Les flere tips for valg av baderomsmøbler av høy kvalitet.

Speilskap finnes med nyttige tilleggsfunksjoner, som integrert belysning, stikkontakter, justerbare hyller, forstørrelsesspeil og oppbevaringsbokser til innsiden av døren.

For små bad uten dagslys anbefaler interiørarkitekter å velge et stort speil med integrert lys over servanten for å få det til å virke større. Se hvordan danske arkitekter innreder små bad her.

Geberit iCon baderomsmøbler i eik (© Geberit)

Tips 2: Bruk enkle farger

Mens lyse farger har en oppkvikkende effekt, gir myke, subtile toner en følelse av ro. Vanligvis er minimalistiske bad dominert av nøytrale farger som hvit, svart og grå, pluss jordfarger som beige eller brun. Skal det være litt annerledes kan du velge flere farger innenfor samme fargeskala.

Nøytrale toner og organiske materialer som tre gir badet varme. Bjørk og eik er åpenbare for den skandinaviske stilen. Les flere tips om innredning med tre. Kurver er også smarte for oppbevaring av håndklær, toalettpapir eller såper.

Hvis du ikke liker fargen på flisene dine, men en renovering er for kompleks, er flisklistremerker et billig alternativ. Den selvklebende filmen fungerer også i våtrom og kan enkelt fjernes eller byttes ut. Finn flere tips for å finne riktig farge.

Tips 3: Hold badet ryddig

Oppbevaringsplass er nøkkelen til et ryddig, minimalistisk utseende. Nedenfor er noen ideer for å opprettholde orden på badet:

  • Servantskap: Organisasjonsbokser i skuffene er en god måte å holde orden i underskapet på – og da er det lett å finne frem igjen. Noen servanter er også laget med plassbesparende vannlås - eller uten vannlås i det hele tatt. Dette gjør det mulig å lage møblene uten utskjæringer, og det blir derfor mer plass.
  • Speilskap: Bruk av et speilskap i stedet for et speil gir ekstra oppbevaringsplass for hverdagsting.

Og da vil færre ting selvsagt føre til mer orden. Bruk Marie Kondos metode og kast de tingene som ikke lenger gir glede i hverdagen.

Geberit løsninger for et minimalistisk bad

Geberit VariForm (© Geberit)

Den minimalistiske servanten og baderomsmøbel

Runde speil skaper et typisk minimalistisk utseende. De nye Geberit Option Round opplyste speilene er tilgjengelige i fire størrelser og kommer med direkte og indirekte belysning.

Minimalistiske servanter passer spesielt på bad med små eller uvanlige planløsninger. Geberit tilbyr slanke servanter med redusert dybde, små modeller med hylle på siden, eller hjørnekonstruksjoner.

Minimalistiske baderomsmøbler fokuserer på god oppbevaringsplass. Skuffer uten utskjæring for vannlåsen er spesielt gode for å skape plass. Smarte skuffesystemer, som de som finnes i Geberit iCon-serien, gjør det mulig å holde orden. Det samme gjeldermagnettavler med oppbevaringsbokser.

Geberit CleanLine80 (© Geberit)

Den enkle dusjen

Elegante og enkle slukrenner i kombinasjon med store fliser gir et rolig og minimalistisk uttrykk i dusjnisjen. Geberit CleanLine slukrenner kombinerer et minimalistisk design med funksjonalitet og hygiene, slik at rengjøringen også er enkel.

Geberit veggsluk er også en perfekt minimalistisk løsning. Ved å flytte sluket fra gulvet til veggen trenger du heller ikke lenger bekymre deg for å stå på sluket.

Geberit Acanto med quick release funksjon (© Geberit)

Toaletter for et lite, minimalistisk bad

Geberit tilbyr et bredt utvalg av vegghengte toaletter som gjør det enkelt å rengjøre gulvet. Å velge en modell uten skyllekant reduserer du også rengjøringen inne i toalettskålen, på samme måte som en glatt ytre overflate på toalettet gjør det enkelt å tørke av bollen. Til små bad eller gjestetoalett er det nærliggende å velge et vegghengt toalett med smal dybde.

Geberit AquaClean dusjtoaletter imponer med en rekke komfortfunksjoner. Rengjøring med vann har vist seg å være mer hygienisk og gunstig enn å bruke toalettpapir.

Geberit betjeningsplater passer også perfekt inn i minimalistiske bad. Den nye Sigma70 betjeningsplaten med flytende design er tilgjengelig i forskjellige farger og materialer for å matche utseendet på badet ditt.

NyhetsbrevMeld deg på

Hold deg oppdatert


Vårt nyhetsbrev vil gi deg innsikt og tips om hvordan badet ditt kan forenkle hverdagen din.

Baderomsprodukter med funksjonelt design

Les lignende innlegg