Baderomsmøbler i treen touch av kvalitet i rommet

Geberit ONE møbelservant og servantunderskap

Tre er et velkjent byggemateriale. Enten det er i bygninger, på skip eller i vinduer, er det normalt at tre kommer i kontakt med vann. Men hvorfor har vi vært skeptiske til tre på badet. En utbredt oppfatning er at det kan bli mugg.

Tre har nå blitt et vanlig innslag på kjøkkenet og sakte, men sikkert det skjer også et paradigmeskifte på badet. Tre brukes til gulv, veggpaneler og baderomsmøbler, og kan spille en viktig rolle på badet.

Ved servantområdet, kombineres møbelservanter stadig oftere med servantunderskap laget av vakkert heltre. Det finnes til og med badekar og servanter i tremateriale. Kombinasjoner av servantskap i tre med servanter er også populære.

Hvilke tresorter er spesielt egnet for baderomsmøbler?

Servantområde med speilskap og baderomsmøbler fra Geberit iCon baderomsserien

Ulike tresorter egner seg for bruk på badet. Det er viktig at treoverflaten er forseglet slik at fukt ikke kan trenge inn. Det beste alternativet er å konsultere forhandleren din før du kjøper.

 • Eik: Eik er et robust tre med vannavstøtende egenskaper. Den er også kjent for sin slitestyrke og tåler godt fukt hvis den forsegles riktig.
 • Lerk: På grunn av sitt naturlige harpiksinnhold er lerketre spesielt holdbart mot fuktighet og forråtnelse. Dette gjør det til det ideelle valget for baderomsmøbler.
 • Robinia: Robinia er et ekstremt tett, hardt tre, noe som betyr at det er praktisk talt evigvarende i fuktige miljøer som på badet.
 • Douglasgran: Den høye styrken og naturlige trefibrene gjør Douglasgran til et robust og estetisk tiltalende valg for møbler i fuktige omgivelser.
 • Seder: Seder er fuktbestandig takket være dets naturlige olje- og harpiksinnhold. En annen fordel er at den har en behagelig duft og inneholder naturlig beskyttelse mot insekter.
 • Akasie: Akasietre er robust og motstandsdyktig mot fuktighet. Dens naturlige skjønnhet og tre-årringer resulterer i attraktive møbler på badet.
 • Bambus: Selv om det teknisk sett er en type gress og ikke tre, er bambus et godt valg på grunn av sin fuktighetsbestandighet. Det er også hardt og slitesterkt, for ikke å snakke om miljøvennlig som et raskt voksende materiale.
 • Kirsebær: Mens kirsebærtre ikke er like tett som andre tresorter, kan det også beskyttes godt mot fukt med riktig forsegling. Den imponerer med den attraktive naturlige fargen og tre-årringene.
 • Kryssfiner: Mange baderomsmøbler er ikke laget av heltre, men av kryssfiner med melaminbelegg – med andre ord har de en tredesign. Ettersom kryssfiner består av tynne tresjikt som er limt sammen, er den ikke like utsatt for deformasjoner forårsaket av fukt. Dessuten er den spesielt stabil på grunn av den lagdelte strukturen.

Hvorfor er baderomsmøbler i tre så populære?

Tre er et populært materiale på badet da det har en positiv effekt på atmosfæren. Tre er en levende ting, noe som betyr at det kan absorbere fukt og slippe det ut. Dette har en positiv og sunn innvirkning på klimaet i rommet.

Mindre kjent, men like viktig: Noen tresorter har også antibakterielle egenskaper takket være høy surhetsgrad. Dette er spesielt fordelaktig på badet – et sted hvor hygiene tas på alvor.

Tips: Ting du bør passe på når du bruker baderomsmøbler i tre

Geberit ONE servantunderskap i valnøttdesign

Tre på badet er en god ting. Men pass på – visse aspekter må tas i betraktning når du velger trevirke til baderomsmøbler. Dette er fordi det skapes mye fuktighet på badet, spesielt når du dusjer eller bader.

Velg riktig tre for direkte kontakt med vann

Mange tresorter er ideelle. Imidlertid bør det utvises forsiktighet med noen - spesielt hvis de kommer i direkte kontakt med vann.

 • Furu: Mottakelig for blåflekksopp ved langvarig eksponering for fuktighet.
 • Valnøtt: Kan bli misfarget på grunn av vannabsorpsjon.
 • Lønn: Et veldig hardt tre, men mottakelig for flekker når det brukes rengjøringsmidler.
 • Redwood (som merbau eller jatoba): Utvikler raskt skjemmende skygger når den kommer i kontakt med fuktighet.
Geberit ONE servantunderskap med to skuffer

Riktig håndtering og stell av baderomsmøbler laget av heltre

Når det rette treet er valgt til baderomsmøblene, gulv- eller veggpanelene, er neste oppgave å ta vare på det. Her er noen tips:

 • Ideelt sett bør vannsprut tørkes av umiddelbart slik at vannet ikke kan trenge inn i treet.
 • Aggressive rengjøringsmidler bør ikke brukes på massivt tre.
 • Alle som bruker oljet tre bør påføre pleieolje med jevne mellomrom. Dette forhindrer at treverket svulmer og sikrer at det forblir forseglet og avvisende for smuss.
 • God ventilasjon er viktig.
 • Treoverflater kan vanligvis tørkes av med en fuktig klut – ingenting annet er nødvendig.
 • Trebeskytter med kjemiske midler mot sopp og insekter kan unnværes på badet dersom disse tommelfingerreglene følges.

For alle som trenger enda enklere håndtering og stell er møbler laget av kryssfiner med melaminbelegg i tredesign også et godt valg. Disse møblene er mindre utsatt for fuktighet og er enkle å rengjøre.

Geberit iCon bad med servant inkl. servantskap i hickory

Sørge for bakventilasjon av trekledning

Bakventilasjon av trekledning betyr å etterlate en luftspalte mellom kledning og vegg. Denne luftspalten muliggjør naturlig ventilasjon og bidrar til å regulere fuktighetsnivået. Mellomrommet mellom vegg og kledning kalles en bakventilasjonsspalte.

Ryggventilasjon har følgende fordeler:

 • Fuktregulering: Luft sirkulerer gjennom bakventilasjonsspalten mellom vegg og trekledning. Fuktighet reduseres da automatisk. Dette er spesielt viktig på bad på grunn av høy luftfuktighet.
 • Forebygger mugg: På grunn av ventilasjon fordamper fuktigheten som kan samle seg bak kledningen. Dette reduserer risikoen for muggdannelse.
 • Termisk isolasjon: Bakventilasjonsspalten har også en isolerende effekt, noe som resulterer i forbedret termisk ytelse.
 • Forlengelse av levetid: Bakventilasjonsspalten forhindrer at kledningen kommer i direkte kontakt med veggen. Dette kan forlenge levetiden til treverket da det er bedre beskyttet mot potensielt skadelige påvirkninger.

Planlegger du badet ditt? Disse spørsmålene dukker ofte opp

NyhetsbrevMeld deg på nå

Hold deg oppdatert


Nyhetsbrevet vårt gir deg nyttig kunnskap og gode tips om hvordan badet ditt kan gjøre livet ditt enklere.

Baderomsprodukter med funksjonelt design