Måter å spare vann på baderommet påReduserer forbruket ved toalett nedskylling og dusjing

Vann er en verdifull ressurs som er knapp i mange regioner. Å håndtere vann forsiktig, spesielt drikkevann, er derfor av stor betydning.

Data om vannforbruk på baderom

Kvinne lener seg på en servant på et baderom med Geberit AquaClean Sela-dusjtoalett og Geberit VariForm-servant og baderomsmøbler

En person i Norge bruker 140 liter drikkevann om dagen i sin egen husholdning, en person i Sverige bruker 138 liter. Det er rundt 50 000 liter per person per år!

Rundt to tredjedeler av vannet som brukes i en europeisk husholdning i gjennomsnitt hver dag, skjer i baderommet. En tredjedel går til personlig hygiene, inkludert bad og dusj. Ytterligere en tredjedel brukes av toalettskyllingen.

Vann kan imidlertid spares i akkurat disse områdene med et minimum av innsats.

Syv tips for å spare vann på baderommet

Person som dusjer på en gulvjevn dusjflate utstyrt med Geberit CleanLine-slukrenne

Tips 1: Ta en dusj i stedet for et bad

Selv om et bad er hyggelig og avslappende, bruker det betydelig mer vann enn en dusj. Mens en dusj bruker mellom 40 og 60 liter i snitt, kan et bad fort bruke 150 til 200 liter. Et fullt badekar inneholder så mye som 250 liter.

I tillegg til å spare vann, sparer dusjing også energi da vannet må varmes opp. Et bad fylt med varmt vann krever mer enn én liter fyringsolje.

Tips 2: Ta kortere dusjer

Bare husk at det bare er realistisk å spare vann og energi når dusjene holdes korte. Hvert minutt renner rundt 10 til 12 liter vann gjennom avløpet i gjennomsnitt. Å dusje i mer enn ti minutter kan fort bruke over 100 liter vann. Det anbefales derfor å ta en kort dusj.

Tips 3: Installer et vannbesparende dusjhode

Et vannbesparende dusjhode kan redusere vannmengden i dusjen betydelig. I motsetning til et konvensjonelt dusjhode har den vannbesparende versjonen en vannføring på 6–9 liter per minutt, avhengig av modell. Mange modeller er utstyrt med stoppknapp eller forskjellige intensiteter. Vannmengden kan også reduseres ved hjelp av spesielle forbedringsløsninger for kraner. Resultatet er effektiv vannsparing på baderommet!

Hånd som trykker på den lille skyllingen på Geberit Sigma50 betjeningsplate

Tips 4: Bruk betjeningsplate for dobbelskyll eller en skyll-stopp-trykkplate når du skyller toalettet

6 til 9 liter drikkevann havner gjennomsnittlig i toalettet med hver skylling. Moderne toalettskylling er ekte vannsparere. Ved å bruke Geberit betjeningsplate for dobbelsskyll, kan du redusere det lille skyllet til under 3 liter. Stort skylle kan settes til 4 liter. Dette er takket være Geberit skylleventil i sisternen.

Spør rørleggeren din om den optimale innstillingen for toalettet ditt. Skyll-stopp-trykkplaten er et alternativ til betjeningsplate med dobbelskyll og brukes til å manuelt avbryte skylleprosessen.

Mann barberer seg ved servant med Geberit ONE-baderomsmøbel og speilskap

Tips 5: Ikke la vannet renne

Å pusse tennene, vaske hendene eller barbere seg tar tid. Selv om du vanligvis trenger vann i begynnelsen og på slutten, er det unødvendig å la vannet renne kontinuerlig i mellomtiden. Dette fører bare til at vannet går rett ned i avløpet uten å bli brukt.

Å skru kranen av midlertidig kan spare mye vann!

Makrobilde med hender som vrir på en Geberit ONE-servantkran og sjekker vannstrømmen og temperaturen

Tips 6: Bruk kaldt vann i stedet for varmt vann

Å forberede varmt vann krever ekstra energi, og det tar alltid en stund før det varme vannet når kranen fra varmtvannstanken. I mellomtiden renner ubrukt kaldt vann ut av kranen.

Å vaske hendene raskt med varmt vann fører til uforholdsmessig høyt vannforbruk.

Tips 7: Reparer eventuelle dryppende servantkraner

En konstant dryppende servantkran er ikke bare irriterende, det belaster også vannregningen – og dermed miljøet. En skitten eller slitt pakning er vanligvis årsaken til en dryppende servantkran. Denne pakningen kan rengjøres eller skiftes ut uten oppstyr.

Vanlige spørsmål om vannbruk når du dusjer og mer

Hvor høyt er gjennomsnittlig vannforbruk når du dusjer?

Når du dusjer, avhenger vannforbruket av lengden på dusjen og det installerte dusjhodet. I gjennomsnitt bruker dusjing 10 til 12 liter vann per minutt. Alle som dusjer lenger enn ti minutter bruker da omtrent like mye vann som når de tar et bad.

NyhetsbrevMeld deg på nå

Hold deg oppdatert


Nyhetsbrevet vårt gir deg nyttig kunnskap og gode tips om hvordan badet ditt kan gjøre livet ditt enklere.

Produkter som er enkle å bruke

Les lignende innlegg