Spar vann med toalettskyllet

Uten vann er det ikke liv. Men denne dyrebare ressursen blir stadig knappere. Ifølge FNs verdensvannutviklingsrapport 2024 opplever omtrent halvparten av verdens befolkning alvorlig vannmangel i perioder av året. Mange er klar over dette og ønsker å redusere drikkevannsforbruket i hjemmet. De skrur av kranen i dusjen eller når de pusser tennene. Det er en god start.

Hvor mye vann bruker et toalettskyll?

Kvinne skyller ned i toalettet på Geberit Acanto WC-system med TurboFlush

Det mange ikke vet er at rundt en tredjedel av vannmengden som forbrukes hver dag i en vestlig husholdning kan tilskrives toalettskyllet. Det renner tross alt i gjennomsnitt seks til ni liter vann ut i avløpssystemet ved hvert enkelt skyll.

Det er derfor verdt å ta tak i dette problemet. I flere tiår har Geberit utviklet skyllsystemer som er spesielt effektive og samtidig sparer ressurser.

Vannbesparende toalettskyll takket være innovativ TurboFlush-teknologi

Person trykker på den lille knappen på den hvite Sigma30 betjeningplaten

Optimal skylling av toalettet er kjernen i disse Geberit-systemene. Tross alt, hva hjelper det hvis skyllet bare bruker en liten mengde vann, men ikke transporterer alt som må fjernes ut i kloakksystemet? Vi trykker på knappen en gang til og bruker dermed enda mer drikkevann.

Geberit fokuserer derfor på utvikling av produkter som skyller toalettet grundig med kun ett skyll og så lite vann som mulig.

For en grundig og effektiv utskylling er det avgjørende at skyllteknologien og toalettet er perfekt koordinert med hverandre. En annen viktig faktor er den indre geometrien til toalettet, fordi det står for det meste av toalettets vannbesparende potensial.

Dette kan sees spesielt tydelig på Geberit Acanto toalettet med innovativ TurboFlush-teknologi. Den asymmetriske geometrien med to ledekanter leder vannstrømmen i en spiral gjennom toalettskålen i en kraftig virvel.

I kombinasjon med den vannbesparende inn-/utløpsventilen type 212 i sisternen og betjeningsplaten for dobbeltskyll reduseres nødvendig skyllvolum til 2,6 liter for lite skyll og 4 liter for stort skyll.

Skylleytelsen er opptil ti ganger høyere enn kravene i internasjonale standarder.

Geberit type 212 flush valve with slider for adjusting the water volume

Vannbesparende inn-/utløpsventil

Inn- og utløpsventilen spiller en viktig rolle her. Geberit type 212 inn- og utløpsventil har to glidere. Dette gjør det enkelt å justere vannmengden. Stort skyll kan stilles inn fra 3,5 til 7,5 liter. Lite skyll stilles inn mellom 2 og 4 liter.

Ventilen bidrar til ressursbesparende bruk av drikkevann, da toalettet kan skylles med minimale vannmengder.

Ikke bekymre deg hvis du fortsatt har en gammel sisterne hjemme. Type 212 in- og utløpsventilen er bakoverkompatibel og kan derfor også monteres i eldre innbyggingssisterner.

80 % mindre vannforbruk takket være Geberit-innovasjoner

WC-systemet kan spare mye vann opp gjennom årene. En modellberegning viser at skyllevannsvolumene har falt med 80 % siden 1952 takket være Geberit-innovasjoner som dobbelt skyll og skyllestopp-trykknappen. Den gang brukte én person omtrent 70 liter drikkevann om dagen. I dag er det mulig å skylle toalettet grundig med kun 14 liter pr. dag.1

Fakta og tall om bruk av skyllevann

Illustrasjon av reduksjonen i skyllevannsvolum siden 1952
Remark
1 Forutsetninger: Én person bruker toalettet fem ganger daglig og aktiverer stort skyll én gang (= fullt skyll) og det lille skyllet fire ganger (= delvis skyll). I 1952 var vannforbruket 14 liter per skyll (= 70 liter per person per dag). I dag er en grundig skylling mulig med 4 liter for fullt skyll og 2,6 liter for lite skyll (= 14 liter per person per dag).

Ofte stilte spørsmål om vannforbruket ved et toalettskyll

Innovative løsninger fra Geberit for vannbesparende toalettskyll

NyhetsbrevMeld deg på nå

Hold deg oppdatert


Nyhetsbrevet vårt gir deg nyttig kunnskap og gode tips om hvordan badet ditt kan gjøre livet ditt enklere.

Produkter som er enkle å bruke