Inspirasjon og idéer For enhver planløsning på badet

Å planlegge et perfekt bad for alle høres kanskje enkelt og logisk ut, men i praksis kan det ofte by på utfordringer. Dette skyldes de ulike kravene som må tas hensyn til. Dette blir tydelig når man ser på de forskjellige behovene i et familiebad, et tilgjengelig bad, et velværebad eller et veldig lite bad, for eksempel. Det som alle disse baderomstypene har til felles, er at formen og størrelsen på baderommet, som definerer rommet, er avgjørende under planleggingen.

Hvorfor er baderommets utforming avgjørende for planleggingen?

Bad med liten planløsning

Plantegningen til badet setter rammebetingelsene for planleggingen. Dette gjelder ikke bare det estetiske aspektet som er viktig for trivsel, men spesielt det funksjonelle aspektet også:

  • Hvordan kan badekar, dusj, servant og toalett plasseres?
  • Hvordan får man tilstrekkelig bevegelsesfrihet mellom interiøret?
  • Og hvordan kan man garantere tilstrekkelig lagringsplass på badet?

Når disse spørsmålene er besvart, er det praktisk talt ingen hindringer for å bruke badet til dets fulle potensial.

Vanlige baderomsoppsett og deres muligheter

Et drømmebad for alle! Dette ville vært enkelt – om det bare var nok plass. Hjemmene som vises i blader og magasiner har ofte utrolig mye plass. Men i virkeligheten er situasjonen vanligvis annerledes. Enten er planene allerede lagt eller så er baderomsoppsettet fastlåst slik det er. Med dette i bakhodet, finner du noen få scenarier og muligheter for ulike baderomsstørrelser nedenfor.

Bad med liten planløsning

2–6 m² – optimal bruk av små baderomsoppsett

Jo mindre tilgjengelig plass man har, desto mer begrenset er designfriheten. Dette gjelder for eksempel bad med planløsning på 4 m² og dusj. Et smart romdesign er spesielt viktig her og bør følge prinsippet om å holde funksjonselementer til et minimum. For eksempel hjelper det å plassere sisternen bak veggen. Kombinert med et plassbesparende servantskap gir dette også ekstra lagringsplass.

På små bad bør servant og toalett – være så smale som mulig.

I tillegg bør flisstørrelsen også vurderes på bad med små flater: Store fliser er et bedre alternativ her. Med mindre fuging blir veggstrukturen mer jevn og badet fremstår som større. Lyse, varme farger og optimal belysning spiller også en rolle her – spesielt på bad uten vinduer.

Geberit ONE gjestetoalett

Idéer for smale baderomsoppsett

For smale bad gjelder samme krav som for små bad. Hvis det er behov for badekar, anbefales det å bruke rommets bredde. I dette tilfellet er det nødvendig med en rombredde på minst 170 cm – lengden til et standard badekar.

Når du plasserer toalettet, er det ideelt å unngå at det er synlig direkte fra døren, slik at du sikrer optimalt privatliv.

Geberit løsninger til ditt bad

Bare de færreste blant oss har nok plass på badet. I gjennomsnitt er et bad rundt 2,5 til 3,5 m².

Plassbesparende møbler og kompakte servanter og toaletter fra Geberit gir passende løsningene for disse størrelsene. Produktsortimentet inkluderer også matchende dusjslukog flotte badekar som passer til enhver planløsning på badet.

Nyhetsbrev Meld deg på nå

Hold deg oppdatert


Nyhetsbrevet vårt gir deg nyttig kunnskap og gode tips om hvordan badet ditt kan gjøre livet ditt enklere.

Baderomsprodukter for mer plass på badet

Les lignende innlegg

Middels stort Geberit iCon-bad

Middels store baderom gir bevegelsesfrihet

Middels store bad har et areal på ca. 7 til 19 m². I motsetning til små bad er spørsmålet her ikke om det skal installeres dusj eller badekar, men om det er nok plass til begge deler. Uavhengig av valget må man ta hensyn til bevegelsesfriheten i baderom av middels størrelse. Dette gjelder avstandene mellom baderomsinteriøret, avstanden til veggen, eller den tilgjengelige plassen foran en servant eller et toalett. Det som er viktig her er at bevegelsesplassen på de enkelte innredningene ikke overlapper hverandre. Når det gjelder utformingen, skiller man mellom to grunnleggende prinsipper – et design med baderomsinnredning langs veggen, eller en helt åpen planløsning. Likevel kan plasseringen av rørsystemer være avgjørende og må også tas med i betraktningen ved plasseringen av de ulike elementene.

Romslig bad med Geberit ONE-møblement og -porselen samt veggsluk

20 m² og mer – det fins en rekke alternativer for store bad

Alle med et baderom på minst 20 m² kan designe drømmebadet sitt. Kun fantasien setter grensen når det gjelder designmuligheter her.

Selv en badstue kan vurderes. Eller hva med et frittstående badekar plassert på en slik måte at det gir utsikt gjennom panoramavinduene?

Å utnytte den tilgjengelige plassen fullt ut er definitivt den beste måten å lage din egen personlige velværeoase på.

En vegghengt Geberit Smyle Square-toalett installert i en nisje

Uvanlige planløsninger på badet – bruk hjørner og nisjer riktig

Hjørner og nisjer kan bidra til å forbedre badet på en rekke måter. Avhengig av nisjestørrelsen, er installasjon av en dusj eller toalett den åpenbare løsningen. Dette utnytter den tilgjengelige plassen optimalt og skaper en naturlig følelse av privatliv.

Nisjer er også et perfekt alternativ for oppbevaringsplass, og kan utstyres med hyller eller overflater. De kan også brukes til å vise frem tilbehør eller dekorative elementer.

Geberit Acanto-bad i rom med skråtak

Tips til bad på loftet

Hvis du planlegger et bad i et rom med skråtak, må du ta hensyn til flere spesifikke referanseverdier.

Taket bør ha en helning på minst 35° for et bad, mens romhøyden som kreves for at en person skal kunne stå oppreist, er satt til to meter. Dette bør tas i betraktning spesielt ved installasjon av dusj. Hvis det er planlagt et badekar i stedet, anbefales det å sjekke gulvets bæreevne på grunn av vekten av badekaret når det er fylt.

Dessuten, fuktbestandig veggkledning og tetting av gulvet må gjøres før montering av servant og toalett.

Bruk 3D baderomsplanleggeren for inspirasjon

Planlegging av et bad med 3D-baderomsplanleggeren

Med 3D-baderomsplanlegger fra Geberit kan ethvert bad planlegges – uansett om det måler 2 m², 10 m² eller mer.

På bare tre trinn kan kunder visualisere sine idéer og ønsker enkelt. Alt som trengs av forberedelsene er måling av rommet og spesifikasjon av vinduer, dører og plassering av vann- og strømtilkoblinger.