Ting å tenke på i et barierefritt baderomTips fra en person med quadriplegi

Hvor viktig er et barrierefritt bad i hverdagen for en person i rullestol? Hva bør du tenke på når du bygger eller pusser opp badet? Og hva er de beste tipsene for å installere toalett, servant, dusj eller annet på badet? Disse spørsmålene besvares best av den som er direkte berørt av disse utfordringene på badet, så vi tok kontakt med Peter Roos ved Swiss Paraplegic Centre (SPC) i Nottwil, Sveits, for å finne ut mer. 38 år gamle Peter var involvert i en ulykke som gjorde at han satt i rullestol. Her gir han sine tips til badet.

Peter Roos i rullestol ved servantområdet på badet (© Ben Huggler)

Hvor viktig er badet for deg?

Det spiller en langt større rolle nå enn det gjorde før. Siden jeg fikk quadriplegi (lammelse) har jeg blitt avhengig av hjelp utenfra, men det er viktig for meg at jeg kan gjøre mest mulig selv – spesielt på badet. For jeg kan ikke kontrollere blæren og etter ulykken må jeg lære meg å gå på toalettet igjen. Det kan lett ta 30-60 minutter pr gang. Derfor er godt lys, god plass og god ventilasjon et pluss på badet.

Har du vanlig toalett hjemme?

Jeg har et vegghengt toalett med forlenget toalettskål. Jeg kan trille rullestolen min helt bort til den og deretter sette meg over på toalettet. Jeg trenger imidlertid støtte for ryggen når jeg sitter på do, da jeg ikke kan støtte ryggen selv. Hvis setet faller for langt bakover på grunn av det lange overhenget, noe som noen ganger er tilfellet på f.eks. hoteller, må jeg legge en pute bak så jeg kan lene meg tilbake.

Hvordan ser det ideelle servantområdet ut for deg?

Det viktigste for meg er at det er mulig å kjøre rullestolen helt under servanten, slik at magen berører kanten, for det er den eneste måten jeg får nok stabilitet. Det betyr også at vannlåsen ikke må være i veien for bena mine slik at jeg risikerer å brenne dem. Det har faktisk skjedd meg, da mangel på følelse i bena gjør at jeg ikke merker når noe blir for varmt! En annen bonus for meg er når speilet kommer ned så nær vasken som mulig. Siden jeg ikke har mye styrke i hendene, er det beste alternativet for meg et armatur med forlengelse slik at jeg kan nå den.

Og hva med dusjen?

Dusjen skal være utformet på en måte som gjør at jeg kan rulle stolen min rett inn i dusjområdet og bevege meg over til setet. Det er også en bonus hvis det er nok plass til å snu rullestolen min når jeg først er inne, men det er mer en luksus enn en nødvendighet. Dusjen min hjemme er sånn, men den krever minst åtte kvadratmeter plass på badet.

Har du noen andre tips for et barrierefritt bad?

Et element som ikke må overses er baderomsdøren, da det ikke bare er snakk om at den skal være bred nok. Jeg har en skyvedør montert i huset mitt og det gjør det mye enklere. En vanlig dør tar ikke bare plass i rommet, men er også vanskelig å komme seg rundt i rullestol.

Hva gjør du når du ikke er hjemme?

Det er en app jeg kan bruke til å finne hoteller og restauranter med barrierefritt fasiliteter, men jeg ringer vanligvis på forhånd og får det bekreftet. Likevel er det ofte ikke som lovet, for eksempel kan du oppleve at det tilgjengelige toalettet blir brukt som bod. Jeg reiser også utenlands med det nasjonale rullestolrugbylaget. Vi har konkurrert i turneringer over hele verden, og jeg har sett min rimelige andel av hoteller. Det er generelt greit så lenge du forbereder deg ordentlig, og er forberedt på å improvisere litt.

Peter Roos (© Ben Huggler)
Om Peter Ross
For 13 år siden ble Peter Roos skadet i en svømmeulykke som gjorde at han øyeblikkelig ble lam fra nakken og ned. Han måtte egentlig starte livet på nytt. I dag kan han håndtere kontorarbeid, leke med barna sine, kjøre bil og ikke bare spille rullestolrugby, men representere landslaget ikke mindre. Ta en titt på sjekklisten vår for flere tips om planlegging av et barrierefritt bad.

Mer verdi for degFå inspirasjon og planleggingsstøtte på vei til ditt nye bad

Inspirasjonsverktøy


Oppdag ideer og funksjoner til det moderne badet, og velg hva du liker og hva som er viktig for deg. På bare noen få trinn kan du samle elementene i drømmebadet ditt.

Kontakt oss


Hvis du har spørsmål, fyll ut kontaktskjemaet og send det tilbake til oss.

Nyhetsbrev


Nyhetsbrevet vårt gir deg nyttig kunnskap og gode tips om hvordan badet ditt kan forenkle dagliglivet.