Hvit: En allsidig farge

Har du noen gang tenkt på hvorfor hvitt er så populært på badet, og har du også oppdaget at denne fargen ikke alltid ser lik ut?

Alle som har stått foran en butikkhylle med hvit maling vet at fargen hvit har mange nyanser. Omtrent 100 nyanser av hvitt er notert. Alternativene inkluderer gammel hvit, polarhvit, elfenbenhvit og mange flere - og du vil nesten helt sikkert ha møtt beskrivelsen “alpinhvit“ på et tidspunkt.

Alpin hvit: hva er det egentlig?

Alpinhvit er en litt varmere nyanse av hvitt, designet spesielt for bad - den kalles derfor også sanitærhvit. Den ble definert av det europeiske Fachverband für Sanitär-Keramische Industrie (profesjonell forening innen sanitetskeramikkindustrien) i 1987. Den regnes som veldig nøytral. Alpinhvit er designet for å sikre en frisk følelse på badet og en følelse av mer plass og lys. Fargen representerer også hygiene og renhet. Når det gjelder hvite toner, gir et gult preg generelt en følelse av varme og komfort i rommet, mens kjøligere nyanser av blått og grått skaper et kjølig utseende. Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på at til og med en hvit nyanse som er presist definert, kan se annerledes ut i kombinasjon med forskjellige materialer, som plast, glass eller keramikk.

Hvordan oppfatter vi farger?

Tre faktorer spiller en rolle for synet: lyskilden, den oppfattede gjenstanden og personen som ser, ettersom vår oppfatning av farger og gjenstander er et resultat av samspillet mellom øyet og hjernen. En annen viktig faktor i vår oppfatning av farge er hvordan det oppfattede objektet reflekterer lys. Hvis 100 prosent av lyset reflekteres tilbake, ser vi ren hvit. Hvis det ikke er refleksjon, ser vi svart. Overflaten er også viktig: Et ripete toalettlokk har f.eks. en annen farge enn et riperfritt lokk.

Nøytrale farger er et populært valg på badet

I dag brukes fortsatt klassisk hvit til mange bad. I likhet med kjøkkenet er badet et rom som ofte har et tidløs design i utseende og møbler. Det forklarer hvorfor mange huseiere foretrekker nøytrale farger. Fargen hvit er ikke en midlertidig trend. Det fungerer bra med alt, og hvis noe går i stykker, er det lettere å finne en passende erstatning i hvitt enn i andre farger.

En sans for design

“Det er ikke lett å designe et fargetilpasset bad der alle gjenstander har samme hvite nyanse,“ sier farge- og materialekspert Martin Rohrer fra Geberit. Hans anbefaling? “Det er best å kjøpe sanitetsartikler fra samme produsent og i samme baderomserie - dette betyr for eksempel at du kan unngå å velge en vask og et toalett der fargene er litt forskjellige. Du kan også leke med kontrastene. Hvorfor ikke kombinere hvit keramikk med møbler i forskjellige farger eller møbler i tre? Men for folk som vil holde seg til klassisk hvitt så mye som mulig, vil mitt råd være å jobbe med fargerikt tilbehør, f.eks. badetekstilet, slik at badet får litt mer farge og det skapes en harmonisk balanse. ”

Mer verdi for deg Få inspirasjon og planleggingsstøtte på vei til ditt nye bad

Inspirasjonsverktøy


Oppdag ideer og funksjoner til det moderne badet, og velg hva du liker og hva som er viktig for deg. På bare noen få trinn kan du samle elementene i drømmebadet ditt.

Kontakt oss


Hvis du har spørsmål, fyll ut kontaktskjemaet og send det tilbake til oss.

Nyhetsbrev


Nyhetsbrevet vårt gir deg nyttig kunnskap og gode tips om hvordan badet ditt kan forenkle dagliglivet.

Baderomsprodukter

Hold deg oppdatert

Fire bilder av Geberit historier

Meld deg på vårt nyhetsbrev slik at du ikke går glipp av nyheter, eventer eller tips til baderommet. Hold deg oppdatert på de nyeste produktene, viktige datoer og informasjon om renslighet, plassoptimalisering, komfort, design, brukervennlighet og tilgjengelighet i baderommet.

Meld deg på her

Hvilket baderom er riktig for deg?

Men hva er dine behov? Er plass, rengjøringsvennlighet eller design viktig for deg? Ønsker du brukervennlige produkter, og foretrekker du den ekstra komforten som Geberit AquaClean dusjtoalett har? Eller foretrekker du en universell design? Uansett hva dine behov er, forenkler vi din daglige rutine med våre smarte badeløsninger.

Bedre plass
Enkel rengjøring
Mer funksjonelt design
Mer komfort
Økt tilgjengelighet
Mer brukervennlighet