Et kunstlig iscenesatt kulturbygg Changzhou Culture Plaza, Changzhou (Kina)

Changzhou Culture Plaza beriker kulturlivet i den kinesiske megabyen Changzhou. Men den arkitektoniske realiseringen av denne ekstraordinære bygningen er også en bragd.

Changzhou ligger på østkysten av Kina, 180 kilometer og bare noen timers kjøring fra Shanghai. Byen har 5,2 millioner innbyggere og er en av de viktigste industrielle metropolene i Yangtze-deltaet-regionen.

I Changzhou vokser sentrum og med det kulturtilbudet. I 2020 ble Changzhou Culture Plaza bygget på et område på 17 hektar, som tilsvarer mer enn 23 fotballbaner. Sammen med det nærliggende rådhuset og Changzhou Grand Theatre i nord, utgjør kultursenteret det nye sentrum av metropolen.

Seks blir til ett

Kulturbygget er et resultat av en internasjonal konkurranse som ble lansert i 2012, der designet av de tyske arkitektene Gerkan, Marg og Partners (gmp for korte) vant. Seks identiske, frittstående strukturer ble laget, hver 70 x 70 meter lang og uthulet på to sider. Som sopp stiger de 50 meter opp i luften.

Arkitektene bygde bygningsmodulene slik at de til sammen utgjør en enhet. Men fra alle perspektiver ser deres avrundede fasade annerledes ut. En elv snirkler seg i en kunstig kanal gjennom parken og mellom bygningsdelene. En trapp skaper forbindelse til butikkene og den nærliggende t-banestasjonen i kjelleren.

I sentrum av byggemodulene er det laget et overbygd byrom for offentlige arrangementer. Men kulturlivet foregår også inne. Alle seks bygningsmodulene har egen inngang. Det er et bibliotek, et hotell, museer og kunstgallerier samt kontorer og kommersielle lokaler.

Et lysspill på fasadene

Det som også er spesielt med dette prosjektet er fasaden. Den rektangulære bygningskroppen består av en natursteinsfasade, og aluminiumslameller er montert horisontalt. Sammen skaper de en parasoll. En glassfasade pryder de buede sidene av bygningen. Stein- og glassflater danner en rytmisk, fargerik kontrast i dagslys.

Avløpssystem fra Geberit

Bygningene består av stålkonstruksjoner. Toppetasjene brukes også til utstillinger. Geberit Pluvia takavvanningssystem er installert på taket, som dekker totalt 28 000 kvadratmeter i en høyde på 50 meter.

Fakta

Geberit Know-How

Bildegalleri