Når baderomsmøblene blir våte

Fuktigheten på badet kan være et problem for møbler. Vannsprut fra servant, toalett, dusj eller badekar sprer seg på badet og gir høy luftfuktighet, som kan skade møblene dersom de ikke egner seg for baderomsmiljøer. Og da er det ikke nok å lufte ut på badet.

Hvis fuktighet trenger inn i treverket, kan det begynne å svelle. I tillegg kan fuktige trepaneler på baderomsmøbler også endre form. Og i verste fall kan skuffer og dører ikke lukkes ordentlig lenger. Men du kan forhindre dette ved å velge riktige møbler til badet.

Men hva bør man passe på når man kjøper baderomsmøbler?

Det er to viktige faktorer når du skal velge møbler til badet: materialet møblene er laget av og overflaten møblene har.

Materiale

Tre er det mest brukte materialet for baderomsmøbler. Den kommer imidlertid i forskjellige versjoner: kryssfiner, sponplater, MDF-plater eller heltre. Avhengig av bearbeidingen vil treverket reagere ulikt på fukt i luften, noe som er avgjørende for om det er brukbart på badet.

  • Kryssfiner er sannsynligvis det beste valget. Det endrer ikke form eller struktur på samme måte som heltre da det limes på tvers. Dermed sveller den ikke like lett som annet treverk, akkurat som den ikke kan bøye seg like lett og er lett å skru sammen. Den er med andre ord funksjonell og et godt valg for badet.
  • MDF-plater består av komprimerte trefibre, som blandes med lim og presses. Overflaten er fin og glatt, noe som er bra under folier og lakk. Den er imidlertid langt tyngre enn en sponplate og også dyrere. De er relativt vannavstøtende og er derfor gode på badet. Mugg og hevelse er ikke noe problem med god folie eller lakk.
  • Sponplater i rå form egner seg ikke på badet da de sveller når de utsettes for fuktighet. Det kan imidlertid unngås med en god overflateforsegling. Et baderomsmøbel laget av sponplater er derfor i utgangspunktet ingen dårlig idé. Det avhenger imidlertid av kvaliteten på behandlingen.
  • Heltre kan lett utvide seg hvis det utsettes for fuktighet. Selv ikke den beste konstruksjonen kan gjøre noe med dette. I tillegg er det relativt dyrt. Vi anbefaler derfor ikke baderomsmøbler laget av heltre.
Geberit Renova Plan baderomsmøbler

Overflater

Fordi trematerialene som kan brukes på badet ikke er særlig pene, og ideelt sett fortsatt er følsomme for vann, trenger treverket overflatebehandling. Den kommer i forskjellige varianter.

Folier er det enkleste og også det billigste. Kvalitet er en avgjørende faktor. Billige folier på baderomsmøbler er følsomme for riper og har en tendens til å flasse av. Og da kan vannet skade møblene. Tykke folier av høy kvalitet, som de Geberit bruker, er derimot robuste og enkle å vedlikeholde.

  • Melamin er et laminat laget av harpiks, dekorpapir og et gjennomsiktig topplag. Materialet er svært robust – og dermed et godt valg for badet.
  • Ekte trefinér limes på spon- eller MDF-plater som et trelag på ca. en millimeter. Det ligner veldig på møbler i heltre. Med finér er møblene billigere, men mer holdbare enn om de er laget av heltre. Et strøk av tre skal selvfølgelig overflatebehandles, lakkes eller blekes, ellers tåler det ikke fukten på badet.
  • Lakk gir den populære høyglanseffekten på baderomsmøbler. Det er imidlertid dyrt, spesielt på grunn av den omfattende prosessen: etter lakkering må belegget grunnes og poleres. Dette gjør møblene ripe- og vannbestandige.
  • Glass har den fordelen at det er fullstendig motstandsdyktig mot fuktighet. Når det gjelder baderomsmøbler kombineres glass ofte med MDF-plater eller sponplater, som oftest er malt hvite, svarte eller grå. Glasset gir en høyglanseffekt og beskytter samtidig møblene ekstra godt mot fukt.

Mer verdi for degFå inspirasjon og planleggingsstøtte på vei til ditt nye bad

Inspirasjonsverktøy


Oppdag ideer og funksjoner til det moderne badet, og velg hva du liker og hva som er viktig for deg. På bare noen få trinn kan du samle elementene i drømmebadet ditt.

Kontakt oss


Hvis du har spørsmål, fyll ut kontaktskjemaet og send det tilbake til oss.

Nyhetsbrev


Nyhetsbrevet vårt gir deg nyttig kunnskap og gode tips om hvordan badet ditt kan forenkle dagliglivet.

Produkter som er enkle å bruke