Hvordan forebygge legionella i drikkevann

Hva er legionella?

Legionella er bakterier som kan formere seg i drikkevann

Legionella er bakterier som vi ikke ønsker å ha i kroppen vår. De er patogener og kan føre til infeksjoner, spesielt hos personer med svekket immunforsvar.

Fordi de sprer seg i rør med drikkevann, er det viktig å holde øye med der de trives, og kvaliteten på drikkevannet vårt.

Hvordan havner legionella i vann?

Legionella kommer inn i drikkevannet via vannforsyningen. De blir først farlige for mennesker når de små mengdene legionella som finnes i rør formerer seg betydelig. Vanntemperatur og stagnering samt næringstilførselen i drikkevannet er de avgjørende faktorene for spredning av legionella. Temperaturer på mellom 25 og 50 grader Celsius er de perfekte forholdene for slike bakterier å formere seg – men dette er bare et problem hvis vannet ikke skiftes ut regelmessig.

Det kan være en god idé å gi et selskap som spesialiserer seg på vannanalyse i oppdrag å teste legionella på eiendommen din.

Legionella bør ikke fryktes –eller undervurderes

Legionella under mikroskopet

Legionella er bakterier som kan forårsake sykdom. Når du dusjer, skylles de ut av dusjhodet i bittesmå vanndråper. Patogenene kommer inn i lungene i vann via luftveiene. Hos friske mennesker er det usannsynlig at de forårsaker sykdom. Derimot kan mennesker med svekket immunforsvar være i faresonen.

Hvilke sykdommer kan legionella i vann forårsake?

Legionella kan forårsake legionærsyken. Dette er en alvorlig lungeinfeksjon, med symptomer som raskt innsettende hodepine og brystsmerter, hoste, frysninger og feber. Lungeinfeksjonen er ofte alvorlig og kan vare rundt fire uker. Langtidseffektene er ukjente.

Er infeksjoner forårsaket av legionella vanlig?

I de fleste land er de rapporterte tilfellene av legionærsyken forårsaket av legionella mindre enn to tilfeller per 100 000 mennesker ifølge det europeiske smittevernbyrået. Det europeiske gjennomsnittet er 1,8 tilfeller. I Tyskland er frekvensen så lav som 1,7 tilfeller per 100 000 mennesker.

Tips til drikkevann med lavt nivå av legionella

Følgende tiltak brukes for å bekjempe patogenene:

  • Sørg for at toalettet skylles omtrent en gang hver 24. time. Dette kan hindre spredning av patogener selv når temperaturene er gunstige.
  • Still inn varmtvannsberederen til minst 55 °C. Dette betyr at bakterier ikke kan formere seg i varmtvannsberederen.
  • Installasjonen av en hygieneskylleenhet er en god idé i eiendommer som ikke brukes regelmessig. Disse enhetene kan programmeres slik at rørene skylles regelmessig og vannet skiftes ut.
  • Rengjør luftregulatorene på servantkranene og dusjhodet regelmessig.

Holder deg alltid oppdatert

Dusjstråler er potensielle kilder til legionella

Viktig – skyll ut av rørene til servantkran og dusj

I de fleste bygg er toalettene det siste sanitæranlegget i rekken. Hvis toalettet skylles, skiftes vannet også i dusj- og servantkraner.

Rørene bør skylles ut hver 24. til 72. time for å hindre spredning av legionella.

Hvis du har vært borte hjemmefra en stund, vil vi anbefale at du ikke drikker vann rett ut av springen. Du bør heller skylle alle rørene til drikkevann i omtrent to minutter. Dette inkluderer spesielt servantkraner og dusjstråler. Unngå å være på baderommet når vannet renner.

Legionella kan også forekomme direkte på bruksstedet. Dette er grunnen til at du regelmessig må rengjøre dusjstråler og luftregulatorer – dysene på servantkranene på kjøkken og baderom – for kalk.

Rent drikkevann

Sikker drikkevannshygiene med riktig planlegging

Hvis det er et legionellaproblem, kan det være verdt tiden å bruke en midlertidig hygieneskylleenhet – som Geberit HS10-modellen. Uten større ombyggingsarbeid og uten store utgifter, kan den monteres ved den aktuelle rørseksjonen for å gjenopprette kvalitet drikkevannet ditt.

En fast hygieneskylleenhet anbefales når eiendommen ikke brukes regelmessig. Dette forhindrer for lange stagneringsperioder i drikkevannsrørene. Hygieneskylleenheter kan installeres enten i toalettsisternen eller utvendig på et passende sted i vannforsyningssystemet. Hygieneskylleenheter kan programmeres direkte på produktet eller, avhengig av modell, stilles inn og kontrolleres ved hjelp av Geberit Control-app.

Finn den rette løsningen for eiendommen din

Legionella

Forebygg legionella ved regelmessig inspeksjon av vannfilteret i hjemmet

Huseiere bør få hjemmets vannfilter regelmessig sjekket av en rørlegger. De kan anbefale en erstatning, når det er nødvendig.

Leietakere slipper som regel å ta seg av dette, da befaring og utskifting normalt er vaktmesterens ansvar.

Vær oppmerksom på vanntemperaturen

Vanntemperaturer på mellom 25 og 50 grader Celsius er de perfekte forholdene for legionella å formere seg. Bakteriene slutter å formere seg brått ved 50 grader, mens tiden det tar dem å fordobles reduseres ved under 25 grader. Spesielt om sommeren er det en betydelig risiko for at kaldtvannsrør i fareområdet varmes opp.

Forholdsregler tas primært ved varmtvannsberederen. Ved å stille temperaturen på varmtvannet til minst 55 °C til enhver tid kan ikke bakteriene formere seg.

NyhetsbrevMeld deg på nå

Hold deg oppdatert


Nyhetsbrevet vårt gir deg nyttig kunnskap og gode tips om hvordan badet ditt kan gjøre livet ditt enklere.

Produkter for mer rengjøringsvennlighet på badet

Les lignende innlegg