For å kunne gi deg så god service som mulig, bruker denne siden informasjonskapsler (cookies). Når du bruker nettsiden gir du samtidig ditt samtykke til dette. Du finner mer informasjon om dette i vår personvern-policy .

Lukk

Geberit Norge

ET PARTNERSKAP OM VANN

TILGANG TIL RENT VANN

Høyt oppe i fjellene i det vestlige Nepal ligger det landsbyer bortgjemt fra resten av omverden. Tilgang på rennende vann fra springen og elektrisitet er luksus som mange av innbyggerne aldri har opplevd. Vi kjenner hovedsakelig Nepal fra naturbøker og dokumentarer. Den fargerike og flotte naturen skjuler imidlertid det faktum at Nepal er at av verdens fattigste land. 1. mars reiste en gruppe på 16 Geberit ansatte fra de Nordiske landene, til en av disse lokale landsbyene for å installere en vanntilførsel. De 16 medarbeiderne hadde meldt seg som frivillige til å delta på prosjektet som var organisert av Geberit og den sveitsiske utviklingsorganisasjonen Helvetas.

VANNTILFØRSEL TIL LANDSBYEN

Til nå har landsbybeboerne båret vann til sine hjem fra en brønn som ligger langt unna. For å spare beboerne for denne lange og vanskelige turen i fremtiden. Og samtidig gi de tilgang til rent vann fra en vannkran rett utenfor deres hjem, hjalp de 16 frivillige landsbyen med å grave en grøft til en vannledning mellom vannkilden og landsbyen. Utstyrt med lokale verktøy som hakker og spader, hjalp de frivillige landsbybeboerne å grave grøfter, installere ny vannledning og bygge en reservoartank. De har installert ca. 7 500 meter med rør og bygget en vanntank.

EN UTFORDING Å KOMME FREM

Landsbyen i det vestlige Nepal ligger i et vakkert og svært bortgjemt område som er omgitt av ulent terreng og uberørt natur. Nepalerne kaller området for en ås, men hadde det ligget i et annet land enn Mount Everests hjemland ville dette blitt kategorisert som et fjell. Bare det å komme seg til landsbyen var en utfordring som krevde mye forberedelser fra de 16 frivillige fra Geberit. For å komme seg til landsbyen måtte de reise fra Kathmandu med et innlands fly den første strekningen, så reise 7 timer med buss, deretter 4 timer med jeep og så gå den siste strekningen til fots.

HARDT ARBEID UTEN MODERNE HJELPEMIDLER

Rørinstallasjon og sanitær er et av Geberits kompetanseområder. På tross av dette medbrakte de frivillige ikke noen moderne verktøy eller materialer til landsbyen. Det er en veldig god grunn for dette forklarer Camilla Karlsson, gruppeleder for teamet: «Erfaringen fra lignende prosjekter tidligere, har vist at det er ekstremt viktig at vi ikke bare tar med våre moderne verktøy og installerer alt. Hvis vi gjorde dette vil vannforsyningen bare fungere til noe går i stykker. Vi brukte derfor lokale verktøy og materialer. På den måten støttet vi både den lokale økonomien ved å kjøpe deres produkter og det er nå mulig for landsbyen og få tak i reservedeler eller støtte hvis noe går i stykker. Vi bidro med vår kunnskap, delte og utdannet de lokale så mye vi kunne under oppholdet. Slik at de nå forhåpentligvis kan ta med seg denne kunnskapen og bygge vannforsyninger i landsbyene i nærheten» avslutter Camilla.

STØTTER DEN SVEITSISKE UTVIKLINGSORGANISASJON HELVETAS

Den sveitsiske organisasjonen Helvetas setter menneskers rettigheter til vann og sanitærfasiliteter på dagsordenen. Geberit er eksperter på vann og sanitæranlegg, vårt samarbeide er derfor en god match. Geberit har støttet Helvetas og deres vannprosjekt i snart ti år. Dette var første gang Geberit sendte ansatte fra Norden og Baltikum.